УНАПРЕЂЕЊЕ РУТИНСКЕ ИМУНИЗАЦИЈЕ-ДОПУНСКА ИМУНИЗАЦИЈА ПРОПУШТЕНИХ ГОДИШТА ММР ВАКЦИНОМ

(пројекат СЗО са ИЗЈЗ Србије у временском периоду од октобра 2022.- фебруара 2023.године)

 

Претходну 2021.годину карактерише најнижи обухват ММР вакцином (74,8%) у последњем двадесетогодишњем периоду у Србији, нижи од обухвата постигнутог у периоду 2014-2016. године који је  за последицу имао епидемијско јављање малих богиња. Четири округа у Србији имају обухват испод 70%  што је уколико се овакав тренд настави, веома велики ризик за појаву оболевања од малих богиња у епидемијском облику.

Међу овим окрузима је и наш Mачвански округ са ДЗ “Др Драга Љочић” Шабац, чији је обухват био 67,2%. У Шапцу се организује и спроводи обавезна имунизација лица одређеног узраста.

 

РАЗМИСЛИТЕ ЈОШ ЈЕДНОМ И ВЕРУЈТЕ СВОМ ПЕДИЈАТРУ!

 

Имунизација је једноставан, безбедан и ефикасан начин да заштитите своје дете од одређених заразних болести.

Постоји веома мало разлога због којих Ваше дете не би требало да буде вакцинисано. О томе одлучује педијатар.

Не заборавите, вакцинација против одређених заразних болести је законом обавезна и она је у интересу вашег детета.

Поједини родитељи на разне начине покушавају да пролонгирају или ескивирају одвођење деце на обавезну вакцинацију ММР вакцином против заразних болести (морбила-малих богиња, рубеле-црвенке и заушака), не схватајући колико су њихови потези опасни!

Избегавање имунизације има велике последице како за појединце, тако и за колективе. Епидемија морбила 2017.године, када је обухват вакцином био много већи него данас, одузела је 15 живота, а експанзија ове болест може се десити поново!

Морбили, мале богиње, оспице су вирусно обољење, веома заразно обољење из групе осипних грозница, а углавном погађа децу. Компликације могу бити пнеумоније, али и упале мозга и можданих структура, а може да наступи и смрт. Ризик од развоја компликација након инфекције вирусом морбила је за одређене ентитете неколико десетина пута већи него након примања вакцине.

Родитељи ових малишана, који не желе да заштите своје дете од малих богиња су и сами вакцинисани од исте (проверите – сви млађи од 1971. годишта су примили вакцину).

 

РАЗМИСЛИТЕ ЈОШ ЈЕДНОМ И ВЕРУЈТЕ СВОМ ПЕДИЈАТРУ!

Водич за родитеље

 

 

 

Центар за контролу и превенцију болести

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs