11.април Светски дан Паркинсонове болести

Светски дан Паркинсонове болести обележава се 11. априла сваке године како би се подигла свест код људи о овој  болести. Паркинсонова болест је озбиљно здравствено стање, те је лечење ове болести ограничено и за сада нема лека. Уколико се људи упознају са тим шта је Паркинсонова болест,  ствара се већа могућност да се прикупе средства, подрже локалне заједнице и сви они који могу утицати на проналазак лека против ове болести.

Шта је Паркинсонова болест?

Паркинсонова болест  је прогресивни неуродегенеративни поремећај који првенствено утиче на кретање услед губитка нервних ћелија — неурона који производе неуротрансмитери у мозгу који се зове допамин (црна супстанца). Типична карактеристика Паркинсонове болест је абнормално накупљање погрешно савијеног протеина — алфа-синуклеина (αС) познатог као Левијева тела, који изазива губитак допамина. Уобичајени симптоми Паркинсонове болести  су дрхтање у мировању, брадикинезија (спорост покрета), нестабилан ход, лице налик маски и когнитивна оштећења. Иако не постоји потпуни лек за ову болест,  палијативна подршка може помоћи у успоравању прогресије болести.

Ове године, тема за Светски дан Паркинсонове болести  је „Интегрисана здравствена заштита“, која је од виталног значаја за све оне који живе са Паркинсоновом болешћу. Интегрисана здравствена заштита обухвата мултидисциплинарни, неинвазиван приступ који укључује подршку менталном здрављу, подршку у исхрани, вежбање/физиотерапију и подршку за језик или говор који помаже у холистичком благостању погођених људи. Званична боја која подржава Светски дан Паркинсонове болести је сребрна или сива. Цвет црвене лале званично је усвојен као симбол обележавања овог датума.

Извор:

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs