22. април Дан планете земље

„ Инвестирај у нашу планету“

 

Сваке године, 22. априла, милијарде људи широм света удружују се како би подигли свест о заштити животне средине. Овај глобални догађај познат је као Дан планете земље који је први пут је обележен у Сједињеним Aмеричким Државама 22. априла 1970. Данас око милијарду људи у 193 земље учествује у обележавању Дана планете Земље и одлучно је да заштити животну средину, биодиверзитет као и да  промовише свест о значају здравља наше животне средине.

Овогодишња тема обележавања Дана планете земље је: “Инвестирај у нашу планету“. Само тимским деловањем и удруживањем свих актера друштва може се постићи циљ који се односи се заштиту наше планете. Одрживост је одговор на одрживи просперитет. Од виталног значаја је да се сви пословни и политички лидери ангажују у обликовању будућности за одрживост. Време је да се искористе предности зелене економије тако што ће је сви усвојити. Све владе треба да подстакну друштво, институције и предузећа да изграде оквир за подршку стабилној еколошкој будућности.

Све веће и чешће природне катастрофе, екстремне временске прилике и растуће глобалне температуре могу се избећи уколико би милиони људи зауставили неке своје активности. Сада је време за незаустављиву храброст да сачувамо и заштитимо своје здравље, наше породице и средства за живот. Неопходно је да се људи прилагођавају еколошки прихватљивијим начинима живота — сваки дан, а не само 22. априла сваке године.

Како можемо обележити овогодишњи Дан планете земље?

Штедите енергију: Начин на који производимо енергију има велики утицај на нашу планету. Зато, овог Дана планете Земље, усвојите мере уштеде енергије и помозите у заштити планете.

Ограничите употребу пластике: Превише је лоших ефеката пластике. Стога прославите Дан планете Земље ограничавањем употребе пластике.

Волонтирајте за активности спашавања планете земље као што су: чишћења плажа, паркова, посетите  скупове који за циљ имају подизање еколошке свести или друге групне активности. Дан планете Земље није само покрет, то је нада да није све изгубљено.

 

Извор: Earth day; Inwest in our planet;www.earthday.org/earth-day-2022/

-Earth reminder; Earth Day 2022; www.earthreminder.com/earth-day-2022-theme-facts-events-celebrations/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs