11. јул – Светски дан становништва

Светски дан становништва обележава се сваке године 11. јула како би се подигла свест о глобалним проблемима становништва. Светски дан становништва има за циљ да истакне растуће проблеме који се везују за глобални пораст становништва. Пренасељеност је кључно питање, посебно имајући у виду да се светски ресурси исцрпљују великом брзином. Велики број становника на планети Земљи има велики утицај на животну средину. Што је већи број становника на планети Земљи, већи су и здравствени проблеми са којима се суочавају жене током трудноће и порођаја, чиме се намеће потреба за планирањем породице, родном равноправношћу и већом бригом о здрављу жена.

Питање пораста броја становника намеће и неке негативне појаве у друштву, као што је све већи пораст злочина који су повезани са родном равноправношћу и људским правима, посебно у земљама у развоју. У овим земљама је трговина људима и рад малолетне деце и даље велики проблем.  Пренасељеност је критична брига у свету  јер се скоро сви светски ресурси троше неодрживом брзином.Такође веома важно је да жене имају приступ планирању породице, родној равноправности и здравственој заштити мајки важнија је него икад због све већег утицаја становништва на здравље мајки и питања планирања породице.

Тема овогодишњег Светског дана становништва је „Свет од 8 милијарди: ка отпорној будућности за све – искоришћавање могућности и осигурање права и избора за све“.

 

У Србији је на дан 30.6.2021. године, према проценама Републичког завода за статистику, живело око 6,9 милиона људи (6.834.326), а од тог броја 1.825.982 на територији АП Војводине (26,7%).

По броју становника Србија је 98. земља на свету, од 233 државе које су на листи УН-а.

Густина насељености је око 100 становника по квадратном километру.

Око 60% популације живи у урбаним подручјима.

Просечна старост становника је 40,2 године, што Србију чини једном од најстаријих нација на свету.

 

 Извор: https://www.un.org/en/observances/world-population-day;

https://nationaltoday.com/world-population-day/

https://www.stat.gov.rs/sr-latn/oblasti/stanovnistvo/

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs