Јул – месец подизања свести о штетном дејству УВ зрачења

Јул је месец посвећен подизању свести о штетном дејству УВ зрачења. Током сунчаних летњих месеци, велики нагласак се ставља на заштиту наше коже и очију од ултраљубичастих (УВ) зрака. УВ зрачење има један позитиван и низ негативних ефеката по људско здравље. Позитиван ефекат представља синтеза витамина Д. Негативне последице УВ зрачења делимо на акутне, односно оне које настају непосредно након излагањa сунцу. Ту спадају запаљење коже узроковано УВ зрацима, то јест опекотине различитог интензитета, абнормалне или патолошке реакције на УВ, као измењен имунолошки одговор.

УВ зрачење може да има хроничне или дуготрајне штетне ефекте. Једна од последица излагања УВ зрачењу је настанак различитих врста рака коже, од којих је најопаснији меланом. Осим избегавања директне изложености УВ зрацима када је њихов ефекат најјачи, најбоља заштита је механичка заштита одећом.Најбоље је да одећа буде светла, лагана, од природних материјала густог ткања, уколико нису у питању специјални заштитни материјали са антисоларном ознаком УПФ.

Заштита против УВ зрака може бити унутрашња и спољашња.

Унутрашња подразумева орално узимање антиоксиданса: витамина Еселена, у периоду од бар три месеца.

Спољна заштита је путем употребе крема, лосиона, спрејева, уља до пена за сунчање, водоотпорних препарата за сунчање који су прилагођени типу коже. Спољна заштита је ефикаснија. Употреба заштитних кремa саветује се за откривене, незаштићене делове. Антисоларна крема треба да има декларисану заштиту од УВА и УВБ зрака, треба је нанети минимум 15 минута пре изласка у адекватној количини, а то је око 30 милилитара за читаву кожу

Изаберите наочаре за сунце којеимају  100% УВ заштиту.

– Не ослањајте се на контактна сочива. Чак и ако носите контактна сочива са УВ заштитом, запамтите наочаре за сунце. Сунчеви зраци могу проћи кроз измаглицу и танке облаке.

-Носите шешир. Поред наочара за сунце, носите шешир са широким ободом да бисте заштитили очи.

-Посебну пажњу обратите на заштиту деце од сунца.

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs