12. јун – Светски дан борбе против дечијег рада

„Социјална правда за све – Зауставите дечији рад!”

 

Под дечијим радом  се подразумева рад који деци одузима детињство, који је психички, физички, социјално или морално штетан за децу и лишава их нормалног похађања школе. Обележавање 12. јуна  Светског дана борбе против дечијег рада има за приоритетни циљ елиминисање најгорих облика дечијег рада, свих облика ропства, проституције, недозвољених и опасних активности. Међународна организација рада (ИЛО) и УНИЦЕФ су проценили да је једно од 10 деце укључено у дечији рад широм света.

Наглашавајући везу између социјалне правде и дечијег рада, слоган Светског дана борбе против дечијег рада 2023. је „Социјална правда за све – Зауставите дечији рад!”

Поводом обележавања 12. јуна  Светског дана борбе против дечијег рада, Међународна организација рада разматра шта још треба да се уради да би се заштитило 160 милиона деце широм света која раде – од којих многа у опасним условима. Такође се ради и на  истраживању значајне улоге социјалне заштите у заштити радника и њихових породица.

Од 2000. године, у свету  је забележен стални напредак у смањењу дечијег рада. У протеклих неколико година, сукоби, кризе и пандемија COVID-19 гурнули су више породица у сиромаштво – и натерали милионе деце на дечији рад. Економски раст није био довољан, нити довољно инклузиван, да ублажи притисак који осећа превише породица и заједница и који их тера да прибегавају дечијем раду. Данас је 160 милиона деце још увек ангажовано на дечијем раду. То је скоро једно од десеторо  деце широм света.

Африка се налази на највишем месту међу регионима по проценту деце у дечијем раду.

Свако дете има право на здравље, образовање и заштиту, а свако друштво има удела у проширењу могућности у животу деце.

 

Извор: United Nations; World Day Against Child Labour 12 June; https://www.un.org/en/observances/world-day-against-child-labour

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs