Малигне болести у дечијем узрасту

Малигне болести су један од значајних јавноздравствених проблема данашњице, које према статистичким подацима, представљају други по учесталости узрок смртности код деце узраста 0-14 година, одмах иза повреда. Рана и тачна дијагноза малигних болести код деце, праћена ефективним лечењем, треба да буде циљ успешног приступа у контроли ових болести.
Карциноми у детињству су ретки и не постоје широко препоручени скрининг тестови за откривање рака код деце која нису под повећаним ризиком. Нека деца имају веће шансе да развију одређену врсту рака због одређених промена гена које наслеђују од родитеља. Њима су потребни пажљиви, редовни лекарски прегледи који укључују специјалне тестове за откривањe раних знакова рака.

Могући знаци и симптоми рака код деце:

Многи карциноми код деце могу да се открију рано, било од стране дететовог лекара, родитеља или рођака. У неким случајевима одређени симптоми малигне болести могу се тешко препознати јер су слични другим много чешћим болестима или повредама који се јављају у дечијем узрасту. Рак код деце није чест, али је важно да дете прегледа лекар уколико има необичне знакове или симптоме који не нестају, као што су:
-Необична квржица или оток
-Необјашњиво бледило и губитак енергије
-Лако стварање модрица или крварење
-Стални бол у једном делу тела
-Шепање
-Необјашњива грозница или болест која не пролази
-Честе главобоље, често праћене са повраћањем
-Изненадне промене у оку или промене вида
-Изненадни необјашњиви губитак тежине
Уколико дете има било који од ових симптома, важно је посетити лекара како би се могао пронаћи узрок и спровести лечење, уколико је потребно.

Најчешће категорије карцинома код деце укључују рак крви (леукемија и лимфом), туморе мозга и чврсте туморе, попут неуробластома и Вилмсовог тумора. У високо-развијеним земљама више од 80% деце оболеле од рака преживљава, али у многим земљама са ниским и средњим приходима преживљава само око 20%. Побољшање исхода код деце оболеле од рака захтева рану и тачну дијагнозу, праћену ефикасним лечењем. Највећи број карцинома у детињству може се излечити комбинацијом хемотерапије и других третмана, укључујући хирургију и радиотерапију.
Већина деце која су преживела рак враћа се нормалном школском животу и активностима након лечења и ефикасно се интегрише са породицом, пријатељима и заједницом. У другим случајевима, преживели и њихове породице прилагођавају се и мењају свој начин живота како би постигли „нову нормалност“.
У већини земаља на децу која су преживела рак се гледа као на хероје и борце који су храбро победили болест. Они који су преживели рак у детињству живи су доказ и сведоче да је рак у детињству излечив. Они су најбољи амбасадори који уносе наду, мотивишу и надахњују нове пацијенте и њихове породице, као и остале преживеле.

Извор:
– UICC Global cancer control; Finding Cancer in Children; Screening for cancer in children;
https://www.cancer.org/cancer/cancer-in-children/finding-childhood-cancers-early.html;

– ИЗЈЗВ; 15. фебруар, Међународни дан деце оболеле од рака 2023
http://izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-18-3524

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs