13. фебруар – Међународни дан епилепсије

13. фебруар Међународни дан епилепсије, који се обележава сваке године другог понедељка у фебруару, прилика је да се подигне свест о епилепсији, шта ова болест представља, како се може лечити и шта је потребно да се лечење пружи свим људима којима је потребно. Епилепсија је хронична незаразна болест мозга која погађа људе свих узраста. Око 50 милиона људи широм света има епилепсију, што је чини једном од најчешћих неуролошких болести у свету. Скоро 80% људи са епилепсијом живи у земљама са ниским и средњим приходима. Процењује се да би до 70% људи који живе са епилепсијом могло да живи без напада ако се правилно дијагностикује и лечи. Ризик од преране смрти код људи са епилепсијом је до три пута већи него код опште популације. Три четвртине људи са епилепсијом који живе у земљама са ниским приходима не добијају третман који им је потребан. У многим деловима света, људи са епилепсијом и њихове породице пате од стигме и дискриминације.

Знаци и симптоми:
Карактеристике епилептичних напада варирају и зависе од тога где у мозгу први пут почиње поремећај и колико се далеко шири. Појављују се привремени симптоми, као што су губитак свести, поремећаји покрета, осећаја (укључујући вид, слух и укус), расположења или других когнитивних функција. Људи са епилепсијом имају тенденцију да имају више физичких проблема (као што су преломи и модрице од повреда повезаних са нападима), као и веће стопе психолошких стања, укључујући анксиозност и депресију. Слично томе, ризик од преране смрти код људи са епилепсијом је до три пута већи него у општој популацији, са највишим стопама преране смртности у земљама са ниским и средњим приходима и у руралним подручјима. Велики део узрока смрти повезаних са епилепсијом, посебно у земљама са ниским и средњим приходима, потенцијално се може спречити, као што су падови, утапање, опекотине и продужени напади.

Превенција:
Процењује се да је 25% случајева епилепсије могуће спречити. Спречавање повреда главе, на пример смањењем падова, саобраћајних незгода и спортских повреда, је најефикаснији начин за превенцију посттрауматске епилепсије. Адекватна перинатална нега може смањити нове случајеве епилепсије узроковане повредом при рођењу. Употреба лекова и других метода за снижавање телесне температуре детета са грозницом може смањити могућност фебрилних напада. Превенција епилепсије повезане са можданим ударом усмерена је на смањење кардиоваскуларних фактора ризика, нпр. мере за спречавање или контролу високог крвног притиска, дијабетеса и гојазности, као и избегавање дувана и прекомерне употребе алкохола. Инфекције централног нервног система су уобичајени узроци епилепсије у тропским областима, где су концентрисане многе земље са ниским и средњим приходима. Елиминација паразита у овим срединама и едукација о томе како да се избегну инфекције могу бити ефикасни начини за смањење епилепсије широм света.
Епилепсија утиче на скоро сваки аспект живота особе којој је дијагностикована болест. За многе људе који живе са епилепсијом, теже је носити се са стигмом везаном за ово стање него са самим стањем. Заблуде и митови често доприносе стигми која окружује епилепсију. Овогодишња кампања Међународног дана епилепсије настоји да разбије ове митове и делећи чињенице о епилепсији, могу се отклонити заблуде јавности о овој болести.

Извор:
– International epilepsy day; https://internationalepilepsyday.org/
– WHO;Epilepsy; www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/epilepsy

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs