14. новембар Светски Дан борбе против шећерне болести

Светски Дан борбе против шећерне болести (WDD) се обележава сваке године 14. новембра, на рођендан Сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин. Представља највећу светску кампању усмерену на подизање свести о дијабетесу. Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавноздравствени проблем. Светска здравствена организација (World Health Organization – WHO) и Међународна федерација за дијабетес (International Diabetes Federation – IDF), које су успоставиле овај Дан, процениле су да је 2017.  године у свету оболело око 425 милиона људи од дијабетеса, а да ће се број оболелих до 2045. године повећати на 629 милиона.

Према подацима Регистра за дијабетес Завода за јавно здравље Шабац током 2019. године на Мачванском округу регистровано је  укупно 545 особа са дијабетесом. Од тога са дијабетесом типа 1, укупно 11 особа ( 7 мушкараца и 4 жене ) и 534 особе са  дијабетесом типа 2  (264 мушкараца  и 270 жена).

Сваке године кампања Светског дана дијабетеса фокусира се на одређену тему која траје једну или више година. Овогодишња тема је: „Медицинска сестра и дијабетес“ и има за циљ подизање свести о кључној улози коју медицинске сестре имају у пружању подршке људима који живе са дијабетесом.

Медицинска сестра учествује у:

  • Промовисању здравог начина живота
  • Превенцији дијабетеса – смањењу или уклањању фактора ризика за дијабетес тип 2
  • Раном дијагностиковању дијабетеса како би се обезбедило брзо лечење
  • Пружању обуке за самоконтролу дијабетеса
  • Психолошкoj подршци особама са дијабетесом ради спречавања компликација.

Особе које живе са дијабетесом суочавају се са бројним изазовима, те је за подршку оболелима од кључне важности едукација, оспособљавање и стицање вештина медицинских сестара и препознавање важности улагања у образовање и обуку сестара.
Како број особа које живе са дијабетесом расте широм света, улога медицинских сестара и других здравствених радника постаје све важнија у контроли ове болести.
Према подацима Светске здравствене организације:

Медицинске сестре чине 59% здравствених радника.

  • Глобални недостатак медицинских сестара у 2018. години био је 5,9 милиона а 89% тог недостатка концентрисано је у неразвијеним и земљама у развоју.
  • Број едукованих и запослених медицинских сестара треба да расте за 8% годишње да би се превазишли алармантни недостаци у професији до 2030. године.

СЗО процењује да укупна инвестиција потребна за постизање циљева зацртаних у Циљевима одрживог развоја (SDG) до 2030. године износи 3,9 билиона долара – од чега би 40% требало да буде посвећено улагању у здравствени кадар. Такво улагање такође утиче и на друге циљеве одрживог развоја, на искорењивање сиромаштва, обезбеђивање инклузивног и равноправног образовања, постизање родне равноправности кроз запошљавање и оснаживање жена и промовисање одрживог и инклузивног економског раста.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs