18. новембар Европски дан рационалне употребе антибиотика

Обележавање Европског данa рационалне употребе антибиотика представља европску здравствену иницијативу коју координира ECDC (Европски Центар за превенцију и контролу болести) и која пружа платформу и подршку националним кампањама о опрезној употреби антибиотика у EU/EEA и обележава  се сваке године широм Европе 18. новембра. Резистенција на антибиотике је способност бактерија да се одупру деловању антибиотика. Отпорност на антибиотике озбиљно ограничава број доступних антибиотика за лечење бројних болести. Пре открића антибиотика, хиљаде људи је умрло од бактеријских болести, попут упале плућа или инфекције након операције. Откако су антибиотици откривени и коришћени, све више бактерија, које су првобитно биле осетљиве, постају отпорне и развијају бројне различитe механизме за борбу против антибиотика. Резистенција на антибиотике сада представља велику претњу по јавно здравље. Без антибиотика могли бисмо да се вратимо у „еру пре антибиотика“, када трансплантације органа, хемотерапија рака, интензивна нега и друге медицинске процедуре више не би биле могуће. Само 70 година након увођења антибиотика, суочавамо се са могућношћу будућности без ефикасних лекова за лечење бактеријских инфекција.  Антибиотици, такође познати као антимикробни лекови, су лекови који могу да убију или инхибирају раст бактерија да би излечили инфекције код људи, животиња и понекад биљака. Бактерије имају отпорност на антибиотике када специфични антибиотици изгубе способност да убију или зауставе раст бактерија. Неке бактерије су природно отпорне на одређене антибиотике (интринзична или инхерентна резистенција). Проблем који више забрињава је када неке бактерије, које су иначе осетљиве на антибиотике, постану отпорне као резултат генетских промена (стечена резистенција). Отпорне бактерије опстају у присуству антибиотика и настављају да се размножавају изазивајући дуже болести или чак смрт. Инфекције изазване отпорним бактеријама могу захтевати више пажње, као и алтернативне и скупље антибиотике, који могу имати теже нежељене ефекте.

Како  можете спречити злоупотребу антибиотика?

Свако (пацијенти, родитељи, итд.) може допринети одржавању деловања антибиотика:

– Употреба антибиотика само у случају бактеријских инфекција, а не инфекција узрокованих вирусима као што су обична прехлада или грип.

– Увек тражите савет лекара пре узимања антибиотика.

– Када лекар потврди да су антибиотици неопходни, узимајте их на одговоран начин, поштујући савет лекара у погледу дозе и трајања.

– Избегавајте самолечење антибиотицима. Самолечење је када користите преостале антибиотике са претходних третмана или купите антибиотике у апотеци без рецепта. Не делити преостале антибиотике са другим људима.

-Научите како да се бринете о себи без антибиотика, ако нису неопходни. За вирусне  болести повезане са зимом, пијте пуно течности и одморите се како бисте смањили симптоме.

Извор: EUROPEAN ANTIBIOTIC AWARENESS DAY;A EUROPEAN HEALTH INITIATIVE; www.antibiotic.ecdc.europa.eu/en/get-involved/social-media-2021

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs