21. новембар Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележава се сваке треће недеље у новембру. То је глобални догађај којим се сећамо милиона особа које су убијене и озбиљно повређене на светским путевима и признајемо патњу свих погођених жртава, породица и заједница. Овај дан је такође постао важан алат за владе и све оне чији рад укључује превенцију удеса или реаговање на последице несрећа, будући да нуди прилику да се демонстрира огроман обим и утицај смртних случајева и повреда на путевима.

На Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода одаје се почаст посвећеним екипама хитне помоћи, полицији и медицинским радницима, који се свакодневно баве трауматским последицама саобраћајних несрећа.

Прошле године смо прославили 25. годишњицу међународног обележавања овог Дана посвећеног сећању на милионе жртава саобраћајних незгода широм света – започетог од стране Европске федерације жртава саобраћајних незгода 1995. године и усвојеног Резолуцијом Генералне скупштине УН 60/5 од 26. октобра 2005. године као „одговарајуће признање жртвама саобраћајних несрећа и њиховим породицама“.

Ова година означава почетак нове Декаде акције за безбедност на путевима 2021-2030, током које ће Светски дан имати веома важну улогу – кроз истицање самих разлога за све неопходне акције током ове Декаде.

Циљеви обележавања Светског дан сећања на жртве саобраћајних незгода 2021. године су:

– да се сетитимо свих погинулих и тешко повређених на путевима;

– да се призна кључни рад хитних служби;

– да се скрене пажњa на генерално тривијалан правни одговор на смртне случајеве и повреде на путевима

– да се залажемо за бољу подршку жртвама у саобраћају и породицама жртава;

– да се промовишу акције засноване на доказима за спречавање и евентуално заустављање даљих смртних случајева и повреда у саобраћају.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода  2021. ставља у фокус смањење саобраћајних брзина – мале брзине, које имају потенцијал да спрече многе смртне случајеве и озбиљне повреде, посебно пешакa и свих других угрожених учесникa у саобраћају – деца, старији и инвалиди.

Извор: World day of rembrance for road traffic victims;

www. worlddayofremembrance.org/#top

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs