20.октобар Светски дан остеопорозе

На иницијативу Међународне фондације за остеопорозу, а под покровитељством Светске здравствене организације од 1996. године 20. октобар се обележава као Светски дан превенције остеопорозе.

Остеопороза је метаболичка болест костију у чијој основи је поремећај метаболизма калцијума, настао у смислу повећаног изласка ове минералне материје из костију. Болест се чешће развија код особа женског пола и после менопаузе (постменопаузална), али значајно је нагласити да стопа обољевања значајно расте последњих година, чак и код особа мушког пола, Остеопороза се може спречити, али и успешно лечити. Важно је открити болест у почетној фази – што је данас могуће релативно лако, безболно и једноставно. Мери се густина коштане масе, прегледом који се зове остеодензитометрија. Остеопороза се развија постепено и у почетку неприметно, а касније уз болове у костима, деформитете коштано-зглобног система и учестале преломе, који касније настају спонтано и без деловања механичке силе, што се дешава због значајног смањивања густине коштане масе. У крајњем исходу остеопороза често доводи до трајне онеспособљености особе за самосталан свакодневни живот. Тада ова болест оптерећује не само оболелу особу већ и породицу и заједницу. Две најважније чињенице везане за остеопорозу треба посебно нагласити: Превенција је могућа и почиње у најранијем детињству, као и да генетски фактор има одређени утицај, који не треба занемаривати.

5 КОРАКА ДО ЗДРАВИХ КОСТИЈУ

  1. Редовно вежбајте – држите кости и мишиће у покрету. Најбоље су вежбе за ношење тежине, јачање мишића и вежбање равнотеже.
  2. Исхрана -Уверите се да је ваша исхрана богата хранљивим материјама здравим за кости Калцијум, витамин Д и протеини су најважнији за здравље костију. Сигурно излагање сунцу помоћи ће вам да добијете довољно витамина Д.
  3. Животне навике – Избегавајте негативне животне навике. Одржавајте здраву телесну тежину, избегавајте пушење и прекомерно пијење.
  4. Фактори ризика – Сазнајте да ли имате факторе ризика. Скрените пажњу свом лекару, посебно ако сте раније имали учестале преломе костију, породичну историју остеопорозе или узимате посебне лекове који утичу на здравље костију
  5. Тестирање и третман- Тестирајте се и по потреби лечите. Ако сте у високом ризику, вероватно ће вам бити потребни лекови и начин живота како бисте се заштитили од прелома.

Извор:World osteoporosis day 2021; www.worldosteoporosisday.org/about-osteoporosis

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs