21. октобар Светски дан поремећаја изазваних недостатком јода

Светски дан поремећаја изазваних недостатком јода се обележава 21. октобра како би
се скренула пажња на значај овог микронутријентa за очување људског здравља.
Широм света, више од 1,5 милијарди људи је у опасности од недостатка јода, што га
чини великим глобалним здравственим проблемом.Јод је неопходан за функционисање
штитне жлезде, као и за здрав раст и развој целокупног организма. Хормони штитне
жлезде испољавају своје дејство у циљним органима и ткивима организма:регулишу
многе телесне функције, као што су откуцаји срца, метаболизам, телесна температура и
контракције мишића. Јод има и друге значајне функције – подстиче наш имуни систем,
стимулише и повећава активност антиоксиданаса у целом телу као одбрамбену меру
против различитих болести, укључујући срчане болести и рак. Јод игра кључну улогу у
стварању протеина и помаже у расту нерава и костију у телу, а његов недостатак може
изазвати озбиљна здравствена стања која могу довести до вишеструких здравствених и
развојних исхода познатих као поремећаји недостатка јода. Озбиљни ефекти
недостатка јода укључују високу стопу смртности новорођенчади, гушавост (повећана
штитна жлезда која узрокује отицање на врату), хипотиреозу (ендокрине болести које
могу изазвати низ симптома у распону од хроничног умора до повећања телесне
тежине), кашњења у раст и интелектуални развој код деце и интелектуална ометеност.
Недостатак јода посебно је опасан за децу чије тело још увек расте и развија се.
Низак ниво јода може довести до:
– Отока штитне жлезде
– Неочекиваног повећање телесне тежине
– Умора и слабости мишића
– Губитка косе
– Суве коже
– Проблема са концентрацијом и памћењем
– Неправилних менструација
– Недостатак јода у трудноћи може довести до смрти плода и утицати на
ментални развој
Тело не може да произведе јод, па све што је потребно мора доћи путем исхране. Иако
је доступан у воћу, поврћу и орасима, јод се налази у највећим количинама у
плодовима мора, јајима и млечним производима. Морске алге – садрже највише јода
(од 300 до 3000 микрограма). Наједноставнији метод за спречавање недостатка јода је
свакодневно конзумирање јодиране соли.
Када се дијагностикује недостатак јода, план лечења ће осмислити лекар. Обично се
недостатак јода лечи праћењем промена у исхрани и укључивањем хране богате јодом
у исхрану или додавањем јода.Пацијентима који имају хипотиреозу, лекар ће
прописати суплементе тироидних хормона. Постоје разне намирнице које су богат
извор јода и које треба уносити у свакодневну исхрану. Неке од ових намирница
богатих јодом укључују:

Морске алге
Јодирана со
Риба бакалар
Швапски сир
Грчки јогурт
Јаја
Шкампи
Туна
Суве шљиве
Светски дан поремећаја изазваних недостатком јода игра важну улогу у ширењу свести
јавности о утицају недостатка јода на људско здравље и како се он може спречити.
Важно је да се људи охрабе да користе јодирану со током кувања и да једу храну
препуну јода.

Извор: Global Iodine Deficiency Disorders Prevention Day – October 21, 2023; https://nationaltoday.com/global-iodine-deficiency-
disorders-prevention-day/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs