21. септембар – Светски дан Алцхајмерове болести

Сваке године 21. септембра широм света се обележава Светски дан Алцхајмерове болести.
Oва болест има најчешће  прогресиван ток  који нарушава памћење и друге менталне функције и представља  најчешћи облик деменције који се манифестује  губитком памћења и губитком других битних когнитивних способности које су довољно озбиљне да ометају свакодневни живот појединца. Светски дан борбе против Алцхајмерове болести први пут је обележен 21. септембра 1994. године, када су се удружења за борбу против ове болести и друге организације широм света ујединиле у напорима да се подигне свест о болести и њеном утицај на породице, заједнице и нације.
Алцхајмерова болест је дегенеративни мождани поремећај средњег или позног животног доба који уништава неуроне и везе у можданој кори што доводи до значајног губитка мождане масе, доводећи до постепеног, неповратног губитка памћења, способности говора, свести о времену и простору и на крају, способности за старање о себи.
Болест је описао немачки психијатар Алојз Алцхајмер 1906. године.
У свету од Алцхајмерове болести болује око 18 милиона особа, а процењује се да код нас око 100.000 особа има ову болест или неку врсту деменције, које представљају ментално пропадање у најмање две области, као што су памћење, говор, просторна оријентација.

 

Извор:Alzheimers society; World Alzheimer’s Day https://www.alzheimers.org.uk/get-involved/world-alzheimers-day

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs