22. септембар – Светски дан без аутомобила

Светски дан без аутомобила (22. септембар) посвећен je подизању свести становништва о еколошким видовима саобраћаја и кретања по граду.

Дан без аутомобила први пут је обележен 1998. године у Француској када је 35 француских градова одлучило да на тај дан забрани вожњу аутомобилима. Основна намера покретача акције била је да скрене пажњу грађана на проблем превоза аутомобилима, као и на загађење градова. Светски  дан без аутомобила данас охрабрује возаче да одустану од аутомобила на један дан. Овај  догађај промовише побољшање масовног превоза, вожње бицикла и пешачења, као и развој заједница у којима су послови ближи кући и где је куповина на пешачкој удаљености. Студије су показале да се до кратких путовања у градовима може брже стићи бициклом него аутомобилом.

Један од главних циљева обележавања овог дана јесте подизање свести о могућности употребе алтернативних видова транспорта. Ово доприноси одрживости транспорта, поготово у градским срединама, али и смањује аерозагађење.

Употреба возила је један од главних извора загађења спољашњег ваздуха, посебно у градовима. Транспорт је такође најбрже растући извор емисије CO2 из фосилних горива, који највише доприноси климатским променама. Емисије из возила су резултат лошег квалитета горива и слабе регулативе о возилима широм света. Организација УН за животну средину покренула је Партнерство за чиста горива и возила како би подржала земље у решавању проблема загађења ваздуха у градовима кроз усвајање чистијих горива и ефикаснијих технологија и стандарда за возила. Препозната је по томе што успешно подржава земље да постепено укину оловни бензин. Програм UN Environment Share the Road подржава Владе и друге заинтересоване стране у земљама у развоју да улажу у инфраструктуру за пешаке и бициклисте.

 

Извор:

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs