САОПШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ МАЧВАНСКОГ ОКРУГА

 

                        САОПШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ МАЧВАНСКОГ ОКРУГА

 

          Како је дошло до повећаног броја оболелих на SARS-CoV-2 вирус, долази до промене у епидемиолошкој ситуацији на Округу.

           У Мачванскoм округу од 04.09.-10.09.2023.године било је 12 позитивних особа, а у периоду од 11.09.-17.09.2023.године тај број је 42. Позитивност нам је висока (38,5%). Највише заражених је у добним групама од 20-64 године (друштвено активни, запослени), али се и број оболелих старијих од 65 година повећава. Такође се повећава и број хоспитализованих на округу.

            Код заразне болести нико нема слободу избора да ли ће се лечити или не. Код заразне болести ти угрожаваш своје здравље и здравље других, а и животно их можеш угрозити.

          Међу нама је подсој Омикрона (ЕРИС) молимо све наше суграђане да се придржавају свих превентивних мера, јер је одговорност на њима.

          РАДНА ГРУПА ЗА ПОСТУПАЊЕ У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19 МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ДОНЕЛА ЈЕ ПРЕПОРУКЕ:

          –   ОБАВЕЗНО ЈЕ НОШЕЊЕ ЗАШТИТНИХ МАСКИ У СВИМ ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА, КАКО ЗАПОСЛЕНИХ ТАКО И ЗА БОЛНИЧКЕ И АМБУЛАНТНЕ ПАЦИЈЕНТЕ, ПОСЕТИОЦЕ, СТУДЕНТЕ, УЧЕНИКЕ И СВЕ ОСТАЛЕ.

          –   НАГЛАШАВА СЕ ЗНАЧАЈ ТЕСТИРАЊА ПАЦИЈЕНАТА СА ЗНАЦИМА И СИМПТОМИМА АКУТНЕ РЕСПИРАТОРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ, ПРВЕНСТВЕНО И НАРОЧИТО ОНИХ КОЈИ ИМАЈУ ФАКТОРЕ РИЗИКА ЗА РАЗВОЈ ТЕШКЕ КЛИНИЧКЕ СЛИКЕ.

         –  ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ COVIDA-19, СПРОВОДИ СЕ У СКЛАДУ СА ПРЕПОРУКАМА СТРУЧНОГ КОМИТЕТА ЗА ИМУНИЗАЦИЈУ, А У СКЛАДУ СА СТРУЧНО МЕТОДОЛОШКИМ УПУСТВОМ ИНСТИТУТА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ. Наглашен је значај постизања што бољег обухвата вакцинацијом  против COVIDA-19 и сезонске вакцинације против грипа (вакцине се могу апликовати истовремено), с обзиром на предстојећу сезону респираторних инфекција.

* Комисије за превенцију болничких инфекција у здравственим установама су у обавези да изврше процену епидемиолошке ситуације у својој установи и да дају предлог мера у сарадњи са Заводом за јавно здравље Шабац.

                                                            Помоћник директора за јавно здравље из области епидемиологије и микробиологије

                                                         др Драгана Радојичић

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs