23. септембар – Међународни дан знаковних језика

Генерална скупштина Уједињених нација (УН) прогласила је 23. септембар Међународним даном знаковних језика како би се подигла свест о значају знаковних језика у пуном остваривању људских права глувих и наглувих особа. Међународни дан знаковних језика је јединствена прилика да се подржи и заштити језички идентитет и културна разноликост свих глувих особа и других корисника знаковног језика. Заједнице глувих, владе и организације цивилног друштва настављају са својим заједничким напорима у неговању, промовисању и препознавању националних знаковних језика као дела живописног и разноликог језичког пејзажа својих земаља.

Према подацима Светске федерације глувих, у свету има више од 70 милиона глувих. Више од 80% њих живи у земљама у развоју. Заједно, они користе више од 300 различитих знаковних језика. Знаковни језици су потпуно развијени природни језици, структурно различити од говорних језика. Постоји и међународни знаковни језик, који глуви користе на међународним састанцима и неформално на путовањима и дружењима. Конвенција о правима особа са инвалидитетом препознаје и промовише употребу знаковних језика. Он јасно показује да су знаковни језици по статусу једнаки говорним језицима и обавезује државе чланице да олакшају учење знаковног језика и промовишу језички идентитет заједнице глувих. Резолуција којом се утврђује овај дан потврђује да је рани приступ знаковном језику и услугама на знаковном језику, укључујући квалитетно образовање доступно на знаковном језику, од виталног значаја за раст и развој глуве особе и од кључног значаја за постизање међународно договорених развојних циљева.

 

Извор: United Nations; International Day of Sign Languages 23 September; https://www.un.org/en/observances/sign-languages-day

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs