22. април – Дан планете Земље

Међународни дан мајке Земље обележава се сваке године 22. априла како би се подигла свест глобалне јавности о изазовима за добробит планете и целог живота који она подржава. Такође препознаје колективну одговорност, на коју се позива Декларација из Рија из 1992. године, да промовише хармонију са природом и Земљом како би се постигла праведна равнотежа између економских, друштвених и еколошких потреба садашњих и будуц́их генерација човечанства.
Међународни дан мајке Земље обележава се да би подсетио сваког од нас да нам Земља и њени екосистеми пружају живот и опстанак.
Образовање је основа за напредак. Морамо да изградимо глобално грађанство које течно разуме концепте климатских промена и свесно њихове претње нашој планети без преседана. Морамо да оснажимо свакога знањем да инспиришемо акцију у одбрани заштите животне средине.
Ове године Дан планете Земље обележава се са темом „Инвестирајте у нашу планету”. Тема је усредсређена на ангажовање више од милијарду људи, влада, институција и предузећа који учествују у Дану планете Земље како би препознали колективну одговорност и помогли да се убрза прелазак на праведну, просперитетну зелену економију за све. Најмлађе генерације ће живети са најразорнијим последицама климатских промена и загађења пластиком. Стога је од суштинске важности да лидери и креатори промена из млађих генерација искораче и направе разлику у својим заједницама док инспиришу своје вршњаке да учине исто.
Мајка Земља јасно подстиче позив на акцију.
-Природа пати.
– Океани се пуне пластиком и постају киселији.
-Екстремне вруц́ине, шумски пожари и поплаве, утицали су на милионе људи.

Чак и ових дана, још увек покушавамо да се вратимо на прави пут од COVID-19, светске здравствене пандемије повезане са здрављем нашег екосистема. Климатске промене, промене природе које је направио човек, као и злочини који нарушавају биодиверзитет, као што су крчење шума, промена коришћења земљишта, интензивирана пољопривреда и сточарска производња или растућа илегална трговина дивљим животињама, могу убрзати брзину уништења планете. Ово је други Дан мајке Земље који се обележава у оквиру Декаде Уједињених нација о обнови екосистема. Екосистеми подржавају сав живот на Земљи. Што су наши екосистеми здравији, здравија је планета – и њени људи.
За овај Међународни дан Мајке Земље, подсетимо се – више него икада – да нам је потребан прелазак на одрживију економију која функционише и за људе и за планету.

 

Извор: International Mother Earth Day | United Nations

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs