22.октобар – Међународни дан посвећен муцању и говорним манама

Обележавање Међународног дана посвећеног муцању и говорним манама има за циљ да подигне свест о проблемима са којима се особе које муцају суочавају. Муцање није инвалидитет, већ поремећај говора који укључује проблеме са течношћу и протоком говора. Осим прекида у говору, људи који муцају су нормални. Муцање је четири пута више заступљеније у попилацији млађих мушкараца у односу на популацију млађих жена. Међутим, митови и предрасуде око муцања и даље постоје.

Муцање се може појавити на различите начине, укључујући продужење самогласника или слога, продужење или блокаду, што је прекид тока или звука. Због природе ове болести, интензитет муцања варира. У зависности од дана, нечије муцање може изгледати ретко или може значајно да утиче на њихове свакодневне интеракције. Људи који муцају су дуго били малтретирани због непознавања болести. Иако је муцање данас препознато као неуролошки поремећај који се може добити (дешава се у одраслом добу због трауме или злоупотребе дрога) или развојни (јавља се код деце), људи који пате од њега и даље доживљавају друштвену стигму.

 

5 МИТОВА О МУЦАЊУ

–  Особе које замуцкују  нису интелигентне

Особе које муцају постижу успех у свим областима које се могу замислити, као што су научници, писци и академици.

– Муцање је навика

Људи који желе да престану да муцају, верују да могу, међутим муцање је неуролошки проблем, а не навика, и многи људи ће наставити да муцају упркос својим најбољим покушајима да побољшају свој говор.

– Успори

Многи који муцају обично се подстичу да се опусте, дубоко удахну и размисле о томе шта говоре, али то није увек случај, јер људи који муцају тачно знају шта желе да кажу, али не могу то да изговоре због муцања. Не могу да иду у говорничке каријере Супротно популарном веровању, они који муцају могу да раде на пословима који захтевају опсежну комуникацију.

-Муцање је узроковано лошим родитељством

Муцање није кривица родитеља, иако може бити погоршано стресном ситуацијом у детињству.

 

Извор: International Stammering Awareness Day; nationaltoday.com/international-stammering-awareness-day/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs