29. октобар- Светски дан превенције можданог удара

“Минути могу спасити животе”

  1. октобар Светски дан превенције можданог удара 2022. године се обележава по слоганом “Минути могу спасити животе”. Овај датум установила је Светска организација за мождани удар (World Stroke organization WSO) 2006. године. Светски дан превенције можданог удара је прилика да се подигне свест о озбиљној природи можданог удара и говори нам о начинима којима можемо смањити терет можданог удара, факторима ризика и знацима можданог удара. То је, такође, прилика да се заговарају акције доносилаца одлука на глобалном, регионалном и националном нивоу које су од суштинског значаја за побољшање превенције можданог удара, приступ акутном лечењу и подршци преживелима и неговатељима.

Мождани удар је стање у коме је поремећено снабдевање мозга крвљу, што доводи до својеврсног „гладовања“ мозга за кисеоником, оштећења мозга и губитка функције. Најчешће је узрокована угрушком у артерији која снабдева мозак крвљу (ситуација позната као исхемија). Такође, може бити узрокован крварењем, када пукнути суд доводи до крварења у мозгу. Мождани удар може изазвати трајно оштећење, укључујући делимичну парализу и оштећење говора, разумевања и памћења. Обим и локација оштећења одређују тежину можданог удара, која може бити од минималног до тешког.  Мождани удар је већ достигао размере епидемије и погађа сваку четврту особу. Широм света 110 милиона људи је доживело мождани удар и живи са последицама које могу укључивати тешки физички инвалидитет, потешкоће у комуникацији, промене у начину на који мисле и осећају, губитак посла, прихода и друштвених мрежа. Инциденција можданог удара значајно се повећава са годинама. Један од главних фактора ризика који доводе до можданог удара је атеросклероза. Постоје и многи други фактори ризика који доводе до овог стања, укључујући употребу дувана, физичку неактивност, неправилну исхрана, прекомерну употреба алкохола, хипертензију, атријалну фибрилацију, повишен ниво липида у крви, гојазност, мушки пол, генетску предиспозицију и психолошке факторе. До 90% можданих удара може се спречити решавањем малог броја фактора ризика. Превентивно деловање на мождани удар би такође допринело масовном смањењу можданог удара и допринело би глобалним циљевима за смањење кардиоваскуларних болести, рака, дијабетеса и других значајних узрока смрти и патње широм света.

Светски дан превенције можданог удара јача идеју да се мождани удар може спречити. Једна од најбољих ствари које можемо да урадимо како би смањили шансе да добијемо мождани удар је да престанемо са конзумирањем дувана, постанемо физички активни, редовно вежбамо, исправно се хранимо и редовно пијемо воду. Ове активности ће нам помоћи да не будемо део статистике „један од четири“.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА:

F – Face – Лице:

Замолите особу да Вам се насмеје. Да ли примећујете да једна страна лица пада?

A – Arm – Рука:

Замолите особу да подигне обе руке. Да ли може обе да држи подигнуте, или једна пада?

S–Speech – Говор:

Замолите особу да понови једноставне фразе. Да ли је говор отежан или звучи чудно?

T – Time – Време:

Ако приметите било који од ових симптома, одмах позовите 194!

 

Извор: WORLD STROKE DAY 2022;  www.world-stroke.org/world-stroke-day-campaign/world-stroke-day/world-stroke-day-2022-tools

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs