Квалитет и изврсност

У последњем броју за 2023.годину реномираног часописа „Квалитет и изврсност” наша установа добила је значајан простор у овом издању, поводом добијања Националне награде за пословну изврсност  Србије „Оскар квалитета” и 102 године борбе за јавно здравље.

У првој објави преносимо говор директора наше установе МСц.др Бранка М. Вујковића са Свечане академије одржане поводом обележавања друге године другог века Завода за јавно здравље Шабац, који је објављен у овом издању под насловом „102 године –  од Бактериолошке станице до модерног Завода”.

„ Свечаном академијом, 1. новембра 2023. године, поводом великог јубилеја обележена је друга година другог века успешногпостојања и рада Завода за јавно здравље Шабац.
Од прве Бактериолошке станице формиране 1. новембра 1921. до модерног Завода протекло је више од века, запослени из ове здравствене установе истичу да су поносни на све оно што су остварили у времену којеје протекло, и да су спремни за све наредне године које долазе.  У присуству великог броја пријатеља установе, у сали Академије струковних студија у Шапцу, кроз кратак филм присутнима су приказани актуелни тренуци, као и развој Завода за јавно здравље Шабац у претходне три године.
Овим поводом поред филма о развоју Завода за јавно здравље Шабац у току и након пандемије, приказан је и филм о ММР вакцини и њеном утицају на заустављање ширења заразних болести, као и филм којиговори о значају ХПВ вакцине, која
је заслугом Републичког фонда заздравствено осигурање Србије посталадоступна и у нашој земљи.
ОСТВАРЕНИ СТРАТЕШКИ ЦИЉЕВИ И СПРЕМНОСТ ЗА НОВЕ ИЗАЗОВЕ
О садашњости и будућности Завода за јавно здравље Шабац из прве руке присутне је информисао први човек установе директор МСц. др Бранко Вујковић:
„Стратешки циљеви и планови које смо поставили као приоритете у развоју наше установе су остварени,  али они су нам само темељ за наредни период.
Пре свега, то је лабораторија за молекуларну дијагностику, уз нов простор и опрему захваљујући помоћи државе и делом сопственим средствима успели смо да постигнемо највиши ниво у домену молекуларне дијагностике.
Следећи  важан сегмент наше установе свакако је унапређење мониторинга ваздуха у Шапцу, обезбедили смо најбољу аутоматску мерну станицу која је заиста најмодернија у Србији, и једна од најмодернијих у Европи, проширили смо и мрежу за мониторинг на неколико нових мерних места у граду. Такође, оно што нашу установу чини модерном и савременом јесте дигитализација, дигитализацијом услуга Завод за јавно здравље Шабац омогућио је и најудаљенијим пацијентима да у најкраћем року добију адекватну терапију од стране изабраног лекара, или лекара специјалисте.  Циљеве смо остварили , али смо спремни за све изазове који су пред нама!” поручио је директор ЗЈЗ Шабац и захвалио се свим гостима на помоћи и подршци поводом овог значајног и великог јубилеја Завода за јавно здравље Шабац.

ПРИЗНАЊА ЗА ЗАСЛУГЕ И ДОПРИНОС РАДУ ЗЈЗ ШАБАЦ

Завод за јавно здравље Шабац своју мисију бриге о јавном здрављу не може испунити без учешћа целе заједнице, али и посебно заслужних појединаца.
Овогодишња добитница Захвалнице за допринос развоју јавног здравља у Шапцу је Мина Мијаиловић „Мама Ратница”.
Поводом своје стогодишњице Завод за јавно здравље Шабац установио је Повељу „Чувар здравља”. За нарочите заслуге и изузетан допринос раду и развоју Завода за јавно здравље Шабац,  Повеља „Чувар здравља” ове године  додељена је: Проф.др Сањи Радојевић Шкодрић директорици Републичког фонда за здравствено осигурање, Проф. др Верици Јовановић директорици Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и министарки здравља Проф. др Даници Грујичић.

На Свечаној академији представили су се и солисти Културно-уметничког друштва „Абрашевић”, као и вишеструко награђивани професор гитаре Стеван Јовић.

МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА И ПРОЈЕКТИ У ЦИЉУ УНАПРЕЂЕЊА ЗДРАВЉА СТАНОВНИШТВА

Такође, ове године Завод за јавно здравље Шабац примљен је уЕвропско удружење за јавно здравље, а директор установе МСц. др Бранко Вујковић ушао је у Управни одбор овог удружења. Потписан је и Меморандум о сарадњи са Институтом
за јавно здравлје Црне Горе са циљем размене информација, ресурса и стручњака из области здравства, а заједнички рад и сарадња биће усмерени ка унапређењу здравља становништва у обе земље. Потписан је и уговор са Америчком компанијом Пендулум о спровођењу пројекта употребе вештачке интелигенције у планирању вакцинације на територији Мачванског округа, али и бољем управљању залихама вакцина и микробиолошких тестова у Заводу за јавно здравље Шабац.
На овај начин ће се ЗЈЗ Шабац сврстати у ред најмодернијих институција јавног здравља у Европи.”

 

Изворни текст доступан на линку: Квалитет и изврсност

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs