ОБАВЕШТЕЊЕ

 

Током протекле недеље, део опреме Аутоматске мерне станице (мерно место- Ватрогасни дом) је био на редовном годишњем одржавању и калибрисању. Због тога, није било података за бензен, етил-бензен, толуен и ксилен.

На основу података добијених из Аутоматске мерне станице (мерно место- Ватрогасни дом), која израчунава Индекс квалитета ваздуха, као и података добијених стандардним методама са мерних места Бенска Бара, Аутобуска станица, Касарна, Чавић, Геронтолошки центар и Завод, ОБАВЕШТАВАМО грађане да је квалитет ваздуха у протеклих седам дана, три дана имао прекорачење дневних вредности за суспендоване честице PM 10.

Дешавало се да током једног сата дође до пораста вредности за суспендоване честице PM10, а највише вредности су забележене 18.06. у поподневним часовима. У периодима када је Индекс квалитета ваздуха је био погоршан и квалитет ваздуха оцењен је као загађен и јако загађен

У доба године када преовладава топло и суво време, повећава се количина локално настале прашине као и учесталост олуја песка и прашине које могу да утичу на квалитет ваздуха са великих удаљености. Поред тога, постоји утицај саобраћаја, пољопривреде, грађевинарства и индустрија у којима постоји емитовање суспендованих честица током целе године.

Препорука грађанима, који имају проблеме са кардиоваскуларним системом или дисајним путевима, да прилагођавају своје активности на отвореном у односу на оцену Индекса квалитета ваздуха и избегавају дужи боравак напољу у случају када је ваздух загађен. Иста препорука важи и за малу децу.

Особама које се рекреирају на отвореном, не препоручује се интензивно тренирање, када је ваздух јако загађен.

Све здравствене препоруке везане за стање квалитета ваздуха се налазе на порталу Шабац EKО и мобилној апликацији Чувар здравља, као и на интернет страници Завода за јавно здравље Шабац.

Завод за јавно здравље Шабац

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs