25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама

Активизмом за окончање насиља над женама и девојчицама

 

Насиље над женама и девојчицама  је једно од најраширенијих, најуппорнијх и најразорнијих кршења људских права у свету данас и остаје углавном непријављено због некажњивости, ћутања, стигме и срама који га окружују. Оно представља велики јавноздравствени проблем са дубоким социјалним, здравственим, економским последицама за појединца, породицу и друштво. Међународни дан борбе против насиља над женама обележава се 25. новембра са циљем указивања на значај и величину овог проблема.

Насиље над женама манифестује се у физичким, сексуалним и психичким облицима, обухватајући:

  • насиље интимног партнера (батинање, психичко злостављање, брачно силовање, фемицид);
  • сексуално насиље и узнемиравање (силовање, присилни сексуални чинови, нежељени сексуални напади, сексуално злостављање деце, принудни брак, улично узнемиравање, ухођење, сајбер узнемиравање);
  • трговина људима (ропство, сексуална експлоатација);
  • сакаћење женских гениталија; и дечји брак.

Декларацију о елиминацији насиља над женама коју је донела Генерална скупштина УН 1993. године, дефинише насиље над женама као „сваки чин родно заснованог насиља који доводи до, или је вероватно да ће довести до физичког, сексуалног или психичке повреде или патње за жене, укључујући претње таквим радњама, принуду или произвољно лишавање слободе, било да се дешавају у јавном или приватном животу.” Штетне последице насиља на психолошко, сексуално и репродуктивно здравље утиче на жене у свим фазама њиховог живота. Насиље над женама и даље представља препреку за постизање равноправности, развоја, мира, као и за остваривање људских права жена и девојчица.

Извор:United Nations:Ending violence against: https://www.un.org/en/observances/ending-violence-against-women-day

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs