25. мај – Светски дан штитне жлезде

Циљ обележавања овог дана јесте међу грађанима проширити свест о здрављу штитне жлезде, раном откривању болести штитне жлезде, њеној превенцији и лечењу, промовисању разумевања напретка у лечењу болести штитне жлезде, као и наглашавање важности увођења едукативних и превентивних програма. Штитна жлезда (тиреоидна жлезда или штитаста жлезда) је ендокрина жлезда облика лептира која се налази у предњем делу врата, испод Адамове јабучице, дуж предњег дела душника.
Штитна жлезда се састоји из два режња повезаних мостом  у средини. Браонкастоцрвене је боје, прожета је крвним судовима и богата нервима. Када је нормалне величине, штитна жлезда није опипљива. Штитна жлезда лучи неколико хормона који се заједнички називају хормони штитне жлезде или тиреоидни хормони.
Сваки од хормона штитне жлезде има своју специфичну улогу у организму. Хормони штитне жлезде утичу на бројне процесе у организму: метаболизам, раст, развој, рад срца, сексуалну функцију код оба пола, одржавање трудноће, ниво глукозе у крви, телесну температуру и метаболизам калцијума.

Хормони штитне жлезде су: T4 (Tiroksin), T3 (Trijodtironin), Kalcitonin

Тироидне болести су међу најчешћим ендокриним болестима и представљају брзорастући проблем у целом свету. Оне захватају милионе људи свуда у свету, утичу на њихов свакодневни живот, повећавају морбидитет, смањују продуктивност и мењају квалитет живота.
Намера је да Светски тироидни дан подвуче распрострањену учесталост тироидних болести и велики број проблема који су са њима повезани и да усмери пажњу на кључне потребе у обучавању и образовању кадрова за превентивне програме који би предупредили главне последице тироидних поремећаја.
Од значаја је и да се подвуче важност непрекидних истраживања како би се милионима оболелих од тироидних болести пружило боље лечење и нега у будућности.
Светски тироидни дан је заиста значајан дан у календару када се позивају сви  људи широм света повезани са овом материјом да га обележе. Поред пацијената мисли се и на све чланове светских, међународних асоцијација посвећених штитастој жлезди, све пословне људе из фармацеутске и других здравствених индустрија, организације и удружења пацијената, у ствари на све који имају непосредну или посредну везу са овом темом у клиничкој пракси и истраживањима. Због тога се упућује позив свим здравственим радницима, сарадницима, пацијентима, радницима у здравству да за обележавање Светског тироидног дана подигну свест о значају тироидне жлезде у најширој светској публици.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs