27.мај – Европски дан ургентне медицине

Европски дан ургентне медицине 27. мај, Друштво лекара ургентне медицине Србије (ДЛУМС), као национални репрезентативни члан Европског удружења за ургентну медицину, обележава под слоганом „Ми бринемо о вама, вашем здрављу и животу. Молимо вас, брините и ви о нама“.
Током здравствене кризе која је захватила цео свет, посебно се истиче значај служби ургентне медицине које су успеле да се брзо прилагоде, организују и одговоре великом изазову указивања правовремене помоћи ургентним пацијентима, али и очувању стабилности здравственог система. Међутим, непрекидни рад под интензивним стресом доводи до брзог исцрпљивања запослених, претећи да угрози и њихово здравље.
Фокус запослених у службама ургентне медицине, поред сталног пријема тешких и критичнх пацијената је поред збрињавања оваквих пацијената и стална едукација, како би се континуирано подизао ниво личних, професионалних и стручних компетенција и тиме збрињавање ургентних пацијента подигло на што виши ниво и учинило максимално безбедним и успешним, а у корист очувања живота и здравља.
С обзиром да за ефикасан рад ургентних медицинских служби, није довољно само знање и пожртвованост медицинских радника, Друштво лекара ургентне медицине Србије континуирано ради и на развијању свести целог друштва о потреби напредовања и промени организације рада система ургентних служби, а посебно утичући на људе који су кључни у доношењу важних одлука.
По узору на позитивну праксу и искуства у свету, ДЛУМС се заједно са другим стручним удружењима, залаже за промене у организацији система ургентних служби и стандардизацију процедура, које ће за резултат дати смањење степена обољевања, смртности, али и допринети значајним уштедама у економском смислу.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs