ОБАВЕШТЕЊЕ

На основу података добијених из Аутоматске мерне станице (мерно место- Ватрогасни дом), која израчунава Индекс квалитета ваздуха, као и података добијених стандардним методама са мерних места Бенска Бара, Аутобуска станица, Касарна, Чавић, Геронтолошки центар и Завод, ОБАВЕШТАВАМО грађане да је квалитет ваздуха у протеклих седам дана, један дан имао прекорачење дневних вредности за суспендоване честице PM 10. Током три дана дневне вреднсти су биле близу максимално дозвољене, али нису прелазиле граничну вредност.

Детектовано је прекорачење граничних вредности концентрације  на сатном нивоу за суспендоване честице PM 10 и PM 2,5 честице у више наврата. То се дешавало, најчешће, у вечерњим часовима. Због тога, Индекс квалитета ваздуха је био погоршан и квалитет ваздуха оцењен као загађен и јако загађен. Посебно високе вредности суспендованих честица су измерене 21.02. у вечерњим часовима. У истом преиоду, забележен је скок вредности азотних оксида. Обзиром да је, због ниских температура  појачано грејање, уз остале изворе загађујућих материја, долази и до повећања загађења, првенствено суспендованим честицама и чађи. Зими временски услови омогућавају дуже задржавање загађујућих материја у ваздуху (температурна инверзија). Све то може да утиче на повећање концентрације загађујућих материја у ваздуху. Тренутно имамо периоде када се смењују различити метеоролошки услови, што има утицај и на квалитет ваздуха.

Због повољнијих временских услова, протекле недеље ваздух је био значајно бољег квалитета.

Препорука грађанима, који имају проблеме са кардиоваскуларним системом или дисајним путевима, да прилагођавају своје активности на отвореном у односу на оцену Индекса квалитета ваздуха и избегавају дужи боравак напољу у случају када је ваздух загађен. Иста препорука важи и за малу децу.

Особама које се рекреирају на отвореном, не препоручује се интензивно тренирање, када је ваздух јако загађен.

Све здравствене препоруке везане за стање квалитета ваздуха се налазе на порталу Шабац EKО и мобилној апликацији Чувар здравља, као и на интернет страници Завода за јавно здравље Шабац.

Завод за јавно здравље Шабац

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs