26. јун – Међународни дан за подршку жртвама насиља

Међународни дан за подршку жртвама насиља, 26. јун, обележава се сваке године са циљем подсећања да је насиље апсолутно забрањено у међународном праву и да се ни под којим околностима не може оправдати. Данас се сећамо свих жртава насиља и наглашавамо неопходност укидања такве праксе и овај датум нам  служи као подсетник да је сваки облик насиља  злочин.

Конвенција против насиља ступила је на снагу 26. јуна 1987. године и представља  важан корак у процесу глобализације људских права и признавања да би мучење и нехумано или понижавајуће поступање или кажњавање требало да буду универзално незаконито. Генерална скупштина Уједињених нација 1997. године одлучила је да обележи овај историјски датум и прогласила је 26. јун сваке године за Међународни дан подршке жртвама насиља. Први Међународни дан подршке жртвама насиља одржан је 26. јуна 1998. године. Био је то дан када су Уједињене нације апеловале на све владе и чланови цивилног друштва да предузму акцију како би спречили насиље и насилнике свуда у свету. Исте године је обележена 50. годишњица Универзалне декларације о људским правима, која проглашава да „нико не сме бити подвргнут мучењу или окрутном, нехуманом или понижавајућем поступању или кажњавању“.

 

 

Извор: United Nations; International Day in Support of Victims of Torture 26 June;www.un.org/en/observances/torture-victims-day

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs