29.октобар – Светски дан псоријазе

Светски дан псоријазе се обележава 29. октобра са циљем да  истакне изазове са којима се суочавају особе које пате од псоријазе и псоријазног артритиса. На Светски дан псоријазе, удружења за псоријазу настоје да шире информације о стању и побољшају приступ лечењу. Више од 125 милиона људи широм света пати од псоријазе или псоријазног артритиса.

Псоријаза је болест која није инфективна и преносива, а манифестује се појавом малих црвених мрља или тачкица на кожи.Сматра се да настаје услед поремећаја метаболизма нормалних ћелија коже, праћеног појавом карактеристичних црвених мрља, прекривених белим љуспицама.Промене на кожи изазване псоријазом најчешће се појављују на коленима, лактовима, глави и торзу, али и на било ком другом месту, укључујући нокте, дланове, табане, лице, гениталије, па чак и на зглобовима.Обично се јављају симетрично, на истом месту на левој и десној страни тела. Псоријаза је тешко и озбиљно хронично обољење.Она не познаје границе и може да оболи свако и било када. За псоријазу је карактеристична појава црвенила, задебљања коже у виду рибље крљушти, појачано перутање и свраб. Подједнако погађа и мушкарце и жене.
Зашто људи оболевају од псоријазе није у потпуности познато, мада се верује да узрок лежи у имуном систему. Терапија траје цео живот, али се током живота псоријаза може ефикасно контролисати.

Кроз контакт са потенцијалним присталицама, Светски дан псоријазе прикупља средства за нова истраживања и проширени третман. За оне који већ живе са болешћу — посебно у земљама са ограниченом медицинском стручношћу — финансирање је кључно за пружање квалитетне медицинске неге.

 

Извор:World psoriasis day; www.psoriasis.org/world-psoriasis-day/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs