5. јун – Светски дан заштите животне средине

Светски дан заштите животне средине 5. јун је највећи међународни дан посвећен заштити животне средине. Првим међународним скупом о животној средини сматра се  Конференције Уједињених нација о човековом окружењу која је одржана 1972. године у  Стокхолму и која је  подстакла формирање министарстава и агенција за животну средину широм света и покренула низ нових глобалних споразума за колективну заштиту животне средине.

Тема Светског дана заштите животне средине 2022. године је „Само једна земља“, што има велики значај у уједињењу људи да предузму ефикасне мере за крајњу бригу о Земљи. Пошто је Земља једини дом за жива бића, борба  против штетних активности које непрестано уништавају свет је неопходна. Слоган „Само једна земља“ наглашава чињеницу промовисања зеленијег и органског начина живота кроз владине и социјалне политике. Такође, ова планета је једини извор живота, тако да на сваком колективном и индивидуалном нивоу морамо водити рачуна о њој. Светски дан животне средине је глобална платформа за инспирисање позитивних промена у области животне средине. Са преко 150 земаља које учествују, овај међународни дан УН-а укључује владе, компаније, цивилно друштво, школе, познате личности, градове и заједнице, подижући свест и славећи еколошке акције. Појединци могу бити покретачи промена кроз своју подршку предузећима и владама. Сваке године домаћин Светског дана заштите животне средине је друга земља у којој се одржавају званичне прославе. Држава домаћин 2022. је Шведска. Светски дан животне средине позива све нас да заштитимо своје природно окружење.

Запањујуће чињенице?

Процењује се да 7 милиона људи умре сваке године од узрока повезаних са загађењем ваздуха, а већина се јавља у азијско-пацифичком региону. Овај дан, који пада 5. јуна, подстиче активизам широм света. То значи све, од бацања смећа до климатских промена. Светски дан заштите животне средине је и глобална прослава и платформа за јавно информисање.

У БРОЈЕВИМА

90 милијарди тона – број ресурса који се извлаче са Земље сваке године.

7,8 милијарди – број људи који насељавају Земљу.

4,1 милијарда – број потрошача у свету.

5,6 милијарди – број потрошача који се очекује до 2030. године.

70% – проценат светских ресурса који се тренутно прекомерно користе.

2,12 – милијарди тона – број отпада који се одлаже сваке године.

50 –   милиона тона – број е-отпада произведеног сваке године.

7,8 –  билиона долара – вредност светске производње синтетичких хемикалија.

2050 – година када се очекује да ће светска популација бити превелика за прехрану.

2070 – година када се очекује да ће корални гребени потпуно нестати.

 

Извор: United nations; World enviroment day 2022;World Environment Day | United Nations

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs