4. јун – Међународни дан деце жртава насиља

Међународни дан деце жртава насиља је годишња прослава која се обележава 4. јуна сваке године како би се одало признање за бол који трпе деца широм света која су жртве физичког, менталног и емоционалног злостављања. То је такође подстицај да се међународна заједница поново посвети циљу окончања свих облика насиља над децом. Првобитно подстакнута борбом палестинске и либанске деце жртава рата у Либану 1982. године, резолуција Уједињених нација  која је покренула празник ипак има за циљ да оконча агресију и заштити права деце у свим другим регионима света погођеним сукобима.

5 важних чињеница:

– Према извештајима УН-а, 246 милиона деце широм света сваке године је погођено насиљем у школи.

– Скоро 28,5 милиона деце основношколског узраста која не похађају школу живи у регионима погођеним сукобима.

– Сваких седам минута, негде у свету, насилним чином убије се дете.

– Према извештају Уједињених нација, насиље над децом укупно кошта земље 7 билиона долара годишње.

– Половина деце у свету доживљава насиље сваке године.

Уједињене нације желе да обележавањем Међународног  дан деце жртава насиља потпуно искорене насиље и агресију које изазивају смрт милиона деце широм света годишње. Ова активност је наведена као један од циљева одрживог развоја који треба да се оствари до 2030. Овај датум је важан да послужи као начин да се посветимо окончању свих облика насиља над децом и окончању злостављања, занемаривања и експлоатације деце који узрокују беспотребан губитак живота у свету.

Међународни дан деце жртава насиља служи као дан за размишљање и одлучивање о томе шта није у реду и шта је исправно у односу према деци широм света.

Како обележити Међународни дан деце жртава насиља:

Подржите резолуције и програме Уједињених нација, преко:

United Nations Office on Drugs and Crime U.N.O.D.C.,које имају неколико иницијатива попут Глобалног програма за окончање насиља над децом, који подржава и помаже својим државама чланицама.

Агенда за одрживи развој до 2030. наводи како ефикасно спречити и одговорити на насиље над децом и поставља мастер план за обезбеђивање боље будућности за децу.

Пошто насиље над децом може бити физичко и психичко, обраћање посебне пажње и активно слушање како дете говори без умањивања њихових емоција може помоћи у откривању злостављања. Такође је важно изграђивање  односа са децом  и одржавање позитивне интеракције са њима. Свест о овоме се може ширити путем медија, интернета и друштвених мрежа.

 

Извор: National today; International Day of Innocent Children Victims of Aggression; https://nationaltoday.com/international-day-of-innocent-children-victims-of-aggression

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs