3. јун – Светски дан бицикла

Генерална скупштина Уједињених Нација је одлучила да се 3. јун прогласи Светским даном бицикла,уважавајући јединственост, дуговечност и свестраност бицикла, који је у употреби два века, као једноставно, приступачно, поуздано, чисто и еколошки одрживо превозно средство, које негује бригу о животној средини и здравље.

Обележавање овог датума представља подстицај за заинтересоване стране да нагласе и унапреде употребу бицикла као средства за подстицање одрживог развоја, јачање образовања, укључујући физичко васпитање, за децу и младе, промовисање здравља, превенцију болести, промовисање толеранције, међусобног разумевања и поштовања и олакшавање социјалне инклузије и културе мира. Генерална скупштина Уједињених Нација је поздравила иницијативе за организовање бициклистичких вожњи на националном и локалном нивоу као средства за јачање физичког и менталног здравља и благостања и развој културе вожње бицикла у друштву.

Редовна физичка активност умереног интензитета – попут ходања, вожње бицикла или бављења спортом – има значајне користи за здравље. У свим узрастима, користи од физичке активности су веће од потенцијалне штете, на пример кроз несреће.
И најмања  физичка активност је боља него никаква. Задовољавање потреба људи који ходају и возе бицикло и даље је критичан део решења мобилности у градовима. Пандемија COVID-19 је такође навела многе градове да преиспитају своје транспортне системе.

Светски дан бицикла скреће пажњу на предности коришћења бицикла — једноставног, приступачног, чистог и еколошки одрживог превозног средства. Бицикл доприноси чистијем ваздуху и мањој гужви и чини образовање, здравствену заштиту и друге социјалне услуге доступнијим најугроженијим групама становништва.

 

 

Извор: United Nations World Bicycle Day; www.un.org/en/observances/bicycle-day

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs