Јун – Национални месец менталног здравља

Министарство здравља Републике Србије на иницијативу Републичке стручне комисије за ментално здравље донело је одлуку да месец јун прогласи Националним месецом менталног здравља у Републици Србији. Носилац активности током овог месеца је клиника за психијатријске болести “Др Лаза Лазаревић” у партнерству са установама и организацијама државног и невладиног сектора које се баве менталним здрављем. Ментално здравље је један од приоритета јавног здравља с обзиром на оптерећење које ментални поремећаји узрокују у здравственом, социјалном и економском смислу. Промоција менталног здравља и превенција менталних поремећаја и болести је саставни део Агенде одрживог развоја усвојене од стране Генералне скупштине Уједињених Нација 2015. године, а један од циљева је да се до 2030. године за трећину смањи превремени морталитет од хроничних незаразних болести кроз превенцију и терапију, као и промоцију менталног здравља и благостања.

Управо из наведених разлога, мрежа Института/Завода за јавно здравље обележава и 10. октобар као Светски дан менталног здравља.

Кад кажемо здравље, углавном мислимо на физичко, телесно здравље. Занемарујемо његов битан део – ментални. Као што тело треба здраво хранити, развијати, одмарати, неговати тако и психу треба хранити, развијати, лечити. Ментално здравље је стање благостања у коме особа остварује или користи своје способности и потенцијале, може да се носи са стресорима свакодневног живота, ради продуктивно и остварује допринос друштву.

Заштита и очување менталног здравља обухватају све мере и активности усмерене на успостављање и одржање психичког благостања. Те мере су везане за промоцију и унапређење менталног здравља, као и превенцију која обухвата рано препознавање, лечење и рехабилитацију поремећаја понашања и душевних/менталних поремећаја.

Узимајући у обзир бројне изазове које смо имали у очувању менталног здравља становништва Републике Србије током пандемије COVID-19, настављамо заједно ангажовање и деловање у различитим јавно-здравственим активностима које су усмерене на промоцију, очување и унапређење менталног здравља у постковид периоду.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs