5. maj – Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama

Organizujući Nacionalni program higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom „Čiste ruke – bezbedne ruke“, Srbija je 2008. god. postala član Alijanse za bezbednost pacijenata Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i svake godine obeležava 5. maj, Svetski dan higijene ruku u zdravstvenim ustanovama pod nazivom  “Sačuvajte živote – operite svoje ruke”.  

Ove, 2014. godine, 5. maj se obeležava se pod motom “Operite ruke, zaustavite širenje rezistentnih bakterija”

Svetska zdravstena organizacija je predložila zemljama članicama izvođenje dve međunarodne studije prevalencije: “Studiju prevalencija rezistencije određenih vrsta bakterija iz hemokulture i urinokulture hospitalizovanih pacijenata na antimikrobne lekove“ i “Studiju prevalencije primene perioperativne antimikrobne profilakse”.

Pozivamo vas da ove, kao i prethodnih godina, organizujete da se u svim zdravstvenim obleži 5. maj i izvedu navedene studije najkasnije do 3. maja.

“Studija prevalencije primene perioperativne antimikrobne profilakse” se odnosi na operisane pacijente. Studijom se obuhvataju pacijenti koji su operisani u prva tri dana u nedelji, a u četvrtak ili petak u nedelji u kojoj se izvodi studija, sestre ili epidemiolog bi trebalo da prepišu podatke iz temperaturne liste u adaptirani upitnik. Uputstva za izvođenje studija i upitnik možete naći ovde –Studija antimikrobne profilakse.  

Bolničke ustanove koje imaju laboratorije za kliničku mikrobiologiju, pozivaju se da učestvuju u „Studiji prevalencije rezistencije određenih vrsta bakterija iz hemokulture i urinokulture hospitalizovanih pacijenata na antimikrobne lekove. Po metodologiji potrebno je da popune upitnik SZO takođe za jednu nedelju. Uputstva za izvođenje studija i upitnik možete naći ovde – Laboratorije_rezistencija.  

Originalni materijal Svetske zdravstvene organizacije se nalazi na sajtu http://www.who.int/gpsc/5may/en/

Svi oni koji to žele, mogu samostalno poslati podatke SZO, ali je potrebno da i nama dostavite rezultate studije radi obrade, analize i sačinjavanja izveštaja za teritoriju cele Srbije.

Molimo da popunjen upitnik i formular o zdravstvenoj ustanovi pošaljite na sledeći e-mail:rsk.bolnicke@gmail.com Poslednji rok  kada svi upitnici treba da budu uneti na sajt SZO je 3. maj.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs