Od 22-26. aprila obeležava se IX nedelja imunizacije u Evropskom regionu SZO

Slogan kampanje: „Imunizacija za život“

 

Deveta po redu, Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) obeležava se od 22-26. aprila. To je godišnji događaj čiji je cilj povećanje obuhvata imunizacijom i jačanje uverenja o potrebi zaštite svakog pojedinca od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom. 

 

SZO je pokrenula inicijativu za organizovanje Nedelje imunizacije u oktobru 2005. godine sa idejom da se pažnja opšte javnosti i zdravstvenih radnika usmeri na značaj imunizacije kao najefektivnije i najefikasnije mere primarne prevencije, u koju se od početka uključila i Republika Srbija.

  

Imunizacija predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti jer se na taj način kontrolišu, odstranjuju i na kraju iskorenjuju mnoge zarazne bolesti.  Osnovni preduslov uspeha imunizacije je primena kvalitetnih i bezbednih vakcina koje odgovaraju standardima SZO i  jednaka dostupnost vakcina svima.

 

Cilj sistematske obavezne imunizacije je dostići i održati 95% i viši obuhvat na nivou celokupne populacije dece koju prema kalendaru treba vakcinisati (sva deca, svim vakcinama bez demografskih, teritorijalnih i socijalnih razlika), radi sprečavanja obolevanja, mogućih komplikacija koje zahtevaju bolničko lečenje, od kojih neke ostavljaju trajna oštećenja ili dovode do smrtnog ishoda.

 

Suština zajedničkih napora u svim zemljama jeste dostizanje i održavanje kolektivnog imuniteta populacije protiv zaraznih bolesti.

.

Informacije za roditelje i opštu populaciju

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs