Светска недеља глаукома

Светска недеља глаукома је глобална иницијатива Светске асоцијације за глауком  која ставља у средиште пажње глауком као водећи узрок неповратног слепила, које се правовременом дијагнозом и лечењем може спречити. Циљ обележавања ове недеље је да  упозори све на важност редовне провере ока (и оптичког нерва) како би се глауком открио у што ранијој фази.

Глауком чини група обољења са оштећењем очног живца и губитком видне функције са слепилом као крајним исходом уколико се не лечи. Обољење је мултифакторијално са широким дијапазоном фактора ризика, где је повишен очни притисак само један од њих. Глауком је учестало очно обољење, које је после катаракте, други по реду узрочник слепила код људи старијих од 65 година. Глауком карактерише пораст очног притиска који доводи до оштећења и уништења оптичког нерва а као резултат целокупног процеса настаје оштећења вида и на крају слепило. Ова болест не може да се излечи, али зато може да се контролише. Изузетно је важно да се рано дијагностикује, зато што су у таквом случају велике шансе да се вид сачува. Лечење глаукома може бити медикаментозно (капи за очи) и хирушка интервенција.

Превенција против глаукома не постоји. Лекари препоручују редовне офталмолошке контроле и то два пута годишње за ризичне категорије а једном у току године за оне који не спадају у ризичну групу. Особе које у породици имају дијагностикован глауком спадају у ризичну категорију.Такође, уколико постоје глаукоматозне промене на једном оку, вероватно је да ће ова болест прећи и на друго око. Најугроженије су особе преко 40 година старости, као и оне са слабијим видом.

Извор: World glaucoma week, www.worldglaucomaweek.org

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs