7. ЈУН СВЕТСКИ ДАН БЕЗБЕДНОСТИ ХРАНЕ

“Будућност безбедности хране“

 

Светски дан безбедности хране обележава се већ другу годину 7. јуна, како би се скренула пажња и надахуће за акцију која спечава, открива и управља ризицима који се тичу хране, доприносећи безбедности хране, здрављу људи, економском просперитету, пољопривреди, приступу тржишту, туризму, одрживом развоју.

Овогодишње обележавање Светског дана безбедности хране  истиче значај посвећености сигурности хране које су постављене  на Конференцији у Адис Абеби  и Женевском форуму под слоганом “Будућност безбедности хране“. СЗО  у сарадњи са ФАО (Агенцијом за храну и пољопривреду  Светске здравствене организације) помаже земљама чланицама Уједињених нација да прославе Светски дан безбедности хране.

Под слоганом “Безбедност хране, тиче се сваког“ кампања има за циљ да појача свест о безбедности хране и позива све земље чланице УН и доносиоце  одлука, приватни, сектор, цивилно друштво, организације УН и ширу јавност да предузму акције. Сигурност хране је заједничка одговорност влада, произвођача и потрошача. Сви морају имати улогу у осигуравању сигурности хране, од саме производње до крајњег корисника како би осигурали да храна коју конзумирамо буде сигурна и да неће наштетити нашем здрављу. Обележавањем Светског дана хране СЗО  настоји да уведе безбедност хране као заједнички задатак и обавезу како би се смањио глобални терет болести изазваних храном.

Позив на акцију

  1. Осигурајте безбедну храну – Влада мора да обезбеди сигурну и хранљиву храну за све
  2. Одгајајте храну на сигурном – Пољопривредни произвођачи морају усвојити принципе произвођачке добре праксе
  3. Чувајте храну на сигурном – Пословни субјекти морају бити сигурни да је храна сигурна
  4. Једите сигурно – Сви потрошачи имају праву на сигурну, здраву и хранљиву храну
  5. Удруживање ради сигурности хране – Безбедност хране је заједничка одговорност.

Чињенице и бројке

Процењује се да  од 600 милиона људи на земљи 1 од 10 се разболи након конзумирања контаминиране хране и 420 000 умире сваке године као последица тога.

40% деце млађе од 5 година  имају болести пренесене храном а 125 000 смртних случајева годишње код деце је изазавано контаминираном храном.

Болести које се преносе храном су обично инфективне или токсичне природе и узроковане су од бактерија, вируса, паразита  или  хемијслих супстанци које улазе у организам путем контаминиране хране или воде.

Болести узроковане храном ометају социоекономски развој, оптерећују здравствени систем и наносе штете националним економијама, туризму и развоју земаља. Сигурна храна је важна не само за боље здравље, већ и за  економски  развој, трговину и међународну репутацију сваке земље.Климатске промене су повезане са променом географских појава  и распрострањености хране. Резистентни микроорганизми могу се пренети директним контактом између животиња и људи или кроз ланац исхране. Процене су да сваке године 700 000 људи широм света заврши са смртним исходом због антимикробно отпорних организама. Добре хигијенске навике у прехрамбеном или пољопривредном сектору помажу спречавању  настанка болести које се преносе путем хране.

Едукација о значају сигурне и безбедне хране помаже да потрошачи буду информисани и на тај начин могу да направе здраве изборе приликом снабдевања храном.

Извор:

-World Food Safety Day 2020, https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/06/07/default-calendar/world-food-safety-day-2020

 

 

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs