Друштвене мреже и млади – могућности и потенцијалне опасности

Друштвене  платформе могу понудити огромне могућности уколико се користе на одговарајући начин.

– Јачаjу  пријатељства и односе међу младима. Сајтови за умрежавање могу понудити осећај припадности и истинске подршке док се млади повезују са другима око заједничких интереса, изазова, страсти, разлога.

– Друштвени медији могу помоћи младима да се креативно изразе  пружајући им невероватне платформе за сарадњу и дељење креативности.

– Коришћење друштвених медија побољшава дигиталну писменост младих, што је неопходна вештина за скоро сваки посао данас.

– Преношење информација, учење и комуникација путем дигиталних технологија посебно су нашли своју примену у периоду пандемије Covid-19.

Најчешће потенцијалне опасности којима младе особе могу бити изложене док користе различите друштвене медије:

–  Изложеност неприкладном, узнемирујућем или садржају са порнографском темом.

– Искривљена перцепција „шта је здраво“ у односима. Људи имају тенденцију да на друштвеним мрежама деле само позитивне и улепшане тренутке ретко дозвољавају људима да виде тужне, или тешке тренутке. Ова стална изложеност само једној страни односа може искривити перцепцију тинејџера о томе шта је здрав  однос.

– Сајбер малтретирање  подразумева подразумева  малтретирање или узнемиравање  на друштвеним мрежама. Сајбер малтретирање је повезано са депресијом тинејџера и може чак довести до повећане рањивости и депресије у одраслом добу. Постоје сексуални предатори, преваранти, крадљивци идентитета и хакери који користе друштвене медије да преваре несуђене кориснике.

– Безбедности је приватност корисника друштвених мрежа. Приватност корисника нпр. на друштвеној мрежи Фејсбук је нарушена самом објавом било којих информација на овој друштвеној мрежи. Те информације аутоматски припадају тој компанији и остају сачуване на њиховим серверима, чак и у случају гашења налога. Зато је важно водити рачуна шта се објављује, јер је све видљиво.

– Валидација и спајање – Друштвени медији обучавају тинејџере да своју вредност ставе у континуирани ток екстерне валидације (спољашњег вредновања), када тинејџер користи друштвене мреже да би потврдио  своје самопоштовање и вредност коју  заснива на лајковима и коментарима других корисника друштвене мреже.

– Постати прекомерно сексуализован – млади тинејџери, брзо откривају да се њихова сексуалност може искористити за пажњу, а друштвени медији им дају ширу публику за ту пажњу. Ово често наводи младе да своју самопоштовање заснивају на томе како изгледају. Ова објективизација може изазвати поремећаје у исхрани и друге озбиљне проблеме менталног здравља.

– Недостатак сна. Велики број млади користи друштвене мреже преко ноћи између поноћи и 6 ујутро. Недостатак сна и поремећаји сна су директно повезани са усамљеношћу и депресијом током адолесценције.

–  Смањена физичка активност. Млади више времена проводе на друштвеним мрежама него што бораве у природи или се баве спортом.

Извор: Outback,The Dangers Of Social Media For Teens; www.outbacktreatment.com/the-dangers-of-social-media-for-teens/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs