Epidemija malih boginja u romskom naselju u Klenju

Od 12. do 16. januara 2015. godine, na infektivnom odeljenju šabačke bolnice hospitalizovano je osam osoba sa sumnjom na morbile i to: šest osoba iz romskog naselja Klenje i dve osobe iz Badovinaca, opština Bogatić. Oboleli negiraju kontakt sa suspektnim slučajevima iz Republike Srpske, kao i prethodno obolelima iz ove opštine. Svi oboleli su u rodbinskoj vezi i svi su se razboleli u par dana (povišena temperatura, kašalj, dve osobe su imale konjuktivitis), ospa je bila makulopapulozna (lice, grudni koš, ekstremiteti). Kod dva deteta javila se komplikacija-pneumonija. Deca nisu dobila  nijednu dozu MMR vakcine, a vakcinalni status odraslih je nepoznat.

.

Kod pet suspektnih slučajeva uzorkovan je bris i serum, prosleđeni  16. januara referntnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, radi definitivne laboratorijske potvrde, koja je potvrđena 20. januara 2015. godine.

.

           načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti

                                             dr Dragana Radojičić

 .

*Apel roditeljima koji nisu svoju decu vakcinisali prema kalendaru vakcinacije da se obrate svom izabranom pedijatru i to sada obave.

.
              *Imunizacija je jedana od najefikasnijih mera zaštite od zaraznih bolesti.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs