24. мај – Европски дан паркова

Данас се обележава Европски дан паркова, који је прогласила Федерација националних паркова Европе с циљем да се скрене пажња на значај зелених површина. 24.мај је одабран, као дан сећања на постанак првих европских националних паркова – девет националних паркова у Шведској који су проглашени на тај дан 1909. године. Европски дан паркова први пут је обележен 1999.године, а у Србији се обележава од 2001. године.

Међу заштићеним зонама, најважнији по површини и вредностима су национални и природни паркови.

Законом о заштити животне средине на подручју Србије утврђене су следеће категорије заштићених природних добара:

национални парк
резерват природе
парк природе
предео изузетних одлика
споменик природе
природне реткости.

НАЦИОНАЛНИ ПАРКОВИ СРБИЈЕ

Први национални парк проглашен је још 1872. године у Америци. То је национални парк Јелоустон. У Европи је први национални парк проглашен 1909. године у Швајцарској. Данас у свету, у готово свакој држави, постоје национални паркови или друга заштићена природна добра.

На подручју Србије постоји пет националних паркова и то су: “Ђердап“, “Тара“, “Копаоник“, “Фрушка Гора“ и “Шар планина“. Обухватају површину од око 1,75% територије Србије.

Највећи међу њима је национални парк “Ђердап“, а најмањи национални парк “Копаоник“. Најстарији национални парк у Србији је национални парк “Фрушка Гора“, проглашен 1960. године.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs