28. jул Светски дан борбе против хепатитиса

„ Хепатитис не може да чека”

     Завод за јавно здравље Шабац обавештава све суграђане који су заинтересовани да провере свој статус на хепатитис Б и Ц вирус без упута, да то могу учинити у Центру за контролу и превенцију болести наше установе, у Саветовалишту за ДПСТ (добровољно, поверљиво, саветовање и тестирање),  од 28.07. – 06.08.2021. године у периоду од 8-14 часова.

#

Светски дан хепатитиса обележава се сваке године 28. јула са циљем  подизања свести јавности о вирусном хепатитису – инфекцији јетре, која када је хронична, може да изазове тешке болести јетре као и рак јетре. Од 2010. године Светска здравствена организација (СЗО) је одредила 28. јул  као дан обележавања борбе против хепатитиса. Овај дан је одабран у част рођендана нобеловца проф. Блумберга-а, који је открио вирус хепатитиса  Б. Тог дана се светска јавност мобилише, са једним циљем да предузме мере и подигне свест о глобалном оптерећењу вирусним хепатитисима, како би смо заједнички олакшали превенцију, дијагнозу и лечење вирусних хепатитисa, али и подигли свест о важности познавања сопственог хепатитис статуса и проширили информације о могућностима и значају лечења. Хронични хепатитис  Б и Ц су главни узрок настанка цирозе и рака јетре и најчешћи разлог за трансплантацију јетре у Европи.

Према последњим подацима СЗО, годишње се региструје око 3 милиона нових инфекција проузрокованих вирусом хепатитис Б и Ц чак и у условима тренутне епидемиолошке ситуације проузроковане инфекцијом  COVID-19 док сваких 30 секунди једна особа умре од болести које су  повезане са хепатитисом .

Хепатитиси Б и Ц се јављају у свим деловима света, а учесталост им се разликује од једног географског подручја до другог као и између различитих групација становништва унутара одређених географских подручја. Процена СЗО је да око 350 милиона људи тренутно живи са вирусним хепатитисом, а да тога нису свесни. Спровођење надзора над вирусним хепатитисима отежава чињеница да су ове инфекције  често асимптоматске у акутној фази, а хронични облици болести, који су нарочито чести код хепатитиса Ц, се касно откривају.

         Светски дан хепатитиса, ове године се обележава под слоганом Светске здравствене организације (СЗО) „Хепатитис не може да чека”, који преноси поруке о важности превенције, тестирања, раног откривања и лечења вирусних хепатитиса, а све у циљу постизања циљева Глобалне здравствене стратегије о вирусним хепатитисима и Глобалних циљева одрживог развоја Уједињених нација, а то је елиминација обољења и смрти од хепатитиса Б и Ц  до 2030. године.

Без откривања  недијагностикованих случајева хепатитиса и њиховог повезивања са здравственом службом, милиони људи ће наставити да трпе здравствене тегобе, а њихови животи ће бити у ризику да буду изгубљени.

Шта је хепатитис?

Хепатитис  је вирусно запаљење јетре. Изазивају га вируси хепатитиса (А, Б, Ц, Д, Е,  и други).  Код неких особа болест добија хроничан ток и временом може довести до цирозе или тумора јетре.

Који су симптоми хепатитиса?

– Код одређеног броја инфицираних може се јавити жутица, уз појаву тамне мокраће и светле столице те малаксалост, слаб апетит, главобоља, мука, гађење на масну храну, симптоми слични грипу. Болест често добија хроничан ток када не даје никакве симптоме.

Како се може добити хепатитис? 

– Вируси хепатитиса Б, Ц и Д се могу добити на следеће начине:

 • Незаштићеним сексуалним односом са зараженом особом.
 • Употребом зараженог прибора који се користи при интравенском или интраназалном коришћењу дрога или убризгавању лекова.
 • Током хемодијализе (ретко).
 • Путем трансплантације органа са инфицираног донора, трансфузијама крви и крвних продуката, сперме, органа и ткива (данас веома ретко јер се врши обавезно тестирање  дарова даваоца).
 • Акцидентално – убодом на иглу или оштар инструмент или излагањем крви инфицираних особа (често код здравствених радника).
 • Ако се користе нестерилни инструменти при операцијама, интервенцијама, инвазивним процедурама, стоматолошким и другим интервенцијама којима се нарушава интегритет коже (тетоважа, акупунктура, пирсинг, козметичке процедуре)
 • Коришћењем заједничког прибора за личну хигијену (четкице за зубе, бријачи, машинице за шишање, маказице за нокте) са особом која је инфицирана
 • Са заражене мајке на новорођенче.

Хепатитис А се преноси контаминираном храном или водом као и прљавим рукама.

Како се открива и потврђује инфекција вирусом хепатитиса?

– Инфекција вирусом хепатитиса открива се лабораторијским испитивањем крви. Потребно је да се са резултатима анализа и упутом изабраног лекара јавите инфектологу.

Лечење вирусног хепатитиса

– Лечење хепатитиса има за циљ да ублажи и успори ток болести и одложи појаву хроничног хепатитиса или цирозе јетре.

Мере и поступци за спречавање ширења заразе.

– За особе инфициране вирусом хепатитиса Б, Ц и Д саветује се:

 • Када је реч о Хепатитис Б вирусној инфекцији, најбоља превентивна мера је вакцинација и то свих особа из група са повећаним ризиком и све новорођене деце.
 • Сексуални партнери и особе које живе у домаћинству са особом инфицираном  вирусом хепатитиса Б, Ц или Д треба да се вакцинишу вакцином против хепатитиса Б, уколико се лабораторијским тестовима докаже да су серонегативни.
 • Ако користите дроге, пријавите се на лечење. Не смете користити заједничке игле, шприцеве и остали прибор за убризгавање дроге или лека као ни заједничке цевчице за ушмркавање кокаина.
 • Треба да имате сопствени и недељив прибор за личну хигијену (бријачи, четкице за зубе, пинцете, маказице, машинице). Посекотине покрити ханзапластом.
 • Не смете бити добровољни даваоци крви, органа, ткива и сперме.
 • Ако имате стабилну дугогодишњу везу нема потребе да мењате своје сексуалне навике, а употребом кондома ризик од заражавања партнера се још више смањује. Партнеру треба предочити чињенице о свом здравственом стању и поразговарати о евентуалном тестирању партнера.
 • Редовно праћење код инфектолога, здрава исхрана (без пуно масти, чешћи лагани оброци), апстиненција од алкохола и дроге.

Извор: World health organization (WHO), World Hepatitis Day – 2021 theme: Hepatitis Can’t Wait

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs