Божићни пост представља период када се мења уобичајени начин исхране и прелази на оброке који се заснивају на намирницама биљног порекла и риби. Иако многи пост доживљавају као здравији режим исхране, важно је посветити пажњу правилном избору намирница, распореду оброка и уносу кључних нутријената.
Током поста из исхране се изостављају месо, јаја и млечни производи, па оброке чине воће, поврће, житарице, махунарке, орашасти плодови, семенке и риба. Храна припремљена на води или уз минималну количину уља лакше се вари, али због другачијег начина припреме и нутритивног састава многи не осећају дуготрајну ситост након оброка. Тада се често повећава унос хлеба, тестенина и слатких посних производа, што може довести до повећања телесне масе.
Како би се одржала уравнотежена исхрана и спречио осећај глади или умора, оброци треба да буду редовни, разноврсни и нутритивно богати. Препоручује се већи унос поврћа, интегралних житарица, махунарки и воћа, као и правилно планирање комбинација намирница. Махунарке, орашасти плодови, тофу и производи од соје могу допринети довољном уносу протеина, док поврће као што су броколи, кељ, блитва и бадеми, сусам и биљна млека обогаћена калцијумом могу бити добри извори овог важног минерала.
Редовна физичка активност и довољан унос течности такође доприносе осећају енергије и добром општем стању организма. У току дана предност треба дати води и незаслађеним биљним чајевима, док треба избегавати газиране и заслађене напитке.
За доручак се препоручују овсене или интегралне пахуљице припремљене на води или биљном млеку, уз додатак свежег или сувог воћа, орашастих плодова или семенки. Ручак може садржати поврће уз махунарке, рибу или интегралне житарице, док лагана вечера може бити салата, хумус, супа или оброк од печеног поврћа. Као ужина препоручују се воће, шака орашастих плодова или биљни јогурт.
Божићни пост доноси значајне промене у исхрани, а правилно планирање оброка кључно је како би организам добио све потребне хранљиве састојке. Уколико постоје недоумице око избора намирница, нутритивних потреба или здравствених ограничења, савет стручњака може бити од велике помоћи.
Саветовалиште за исхрану Завода за јавно здравље Шабац, стоји на располагању за све додатне информације и саветовање о правилној исхрани током поста и ван њега.

