Јака порука директора Завода у Шапцу о вакцинама против ХПВ вируса

Очекује се да ученици који су присуствовали предавањима информације и стечена знања као вршњачки едукатори пренесу друговима и другарицама и тако допринесу здравственом просвећивању вршњака.

До почетка марта у општинама Мачванског округа против ХПВ вируса комплетно је вакцинисано 1.200 деце, а око 1.500 је примило прву дозу вакцине.

У Заводу за јавно здравље у Шапцу, оценили су да број до сада вакцинисаних потврђује још увек недовољан ниво свести о вакцинацијии као ударном оружју против ХПВ инфекције, па су стручњаци ове установе више него раније посвећени промоцији вакцинације.

“Очекујемо да родитељи обезбеде својој деци здраву будућност. Да њихове ћерке никада не добију карцином грлића материце, а да дечаци не оболе од карцинома и многобројних болести које изазива ХПВ. Потребно је да сваки родитељ зна да ће бити одговоран ако његово дете оболи од болести које изазива ХПВ”, рекао је др Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље у Шапцу.

Он је додао да је због пласирања нетачних информација важно да се млади људи упознају где могу да добију тачне, правовремене и релевантне информације о првенцији и заштити свог здравља. Зато је за ученике 12 средњих школа у Мачванском округу, лекари из Завода за јавно здравље организовали предавања о опасностима ХПВ инфекције, репродуктивном здрављу и значају ХПВ вакцине.

Очекује се да ученици који су присуствовали предавањима информације и стечена знања као вршњачки едукатори пренесу друговима и другарицама и тако допринесу здравственом просвећивању вршњака.

“У Заводу за јавно здравље Шабац се раде анализе генотипизације вируса и свака особа може да се тестира и тако правовремено открије могуће присуство вируса. До сада се на ХПВ вирус тестирало 235 наших суграђана, од којих је око 40% имало позитиван налаз на присуство ХПВ вируса, а поједини и на присуство више типова овог вируса”, истакао је Вујковић.

Од недавно, вакцина се свакодневно и викендом од 8 до 19 часова може примити на пункту службе заздравствену заштиту деце Дома здравља “Др Драга Љочић”. На овај начин здравствени радници пружају подршку вакцинацији против ХПВ вируса и акцији “ХПВ- сваки”.

“Ова акција ће трајати до краја априла. Деца старија од 15 година могу самостално да се јаве и вакцинишу, а млађа од 15 година треба да дођу у пратњи родитеља, подсетили су у Заводу за јавно здравље у Шапцу и истакли да ће домовима здравља у преосталих седам општина Мачванског управног округа предложити да вакцинацију против ХПВ вируса обављају свакодневно.

„Телеграф ” Изворни текст досупан на линку

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs