Конференција за медије: “ЈАЧАЊЕ ПОВЕРЕЊА У ВАКЦИНАЦИЈУ КОД ЛЕКАРА И ГРАЂАНА“

У Свечаној сали Завода за јавно здравље Шабац одржана је конференција за медије на тему: “ЈАЧАЊЕ ПОВЕРЕЊА У ВАКЦИНАЦИЈУ КОД ЛЕКАРА И ГРАЂАНА“.
Конференција је релизована у организацији Завода за јавно здравље Шабац, Асоцијације Дуга и Америчке агенције за међународни развој (USAID) путем пројекта MOMENTUM, циљ пројекта је јачање поверења у вакцинацију код грађана, током конференцијe разговарало се о значају имунизације и њеним бенефитима за здравље грађана.
На конференцији су говорили: др Стефан Мандић Рајчевић вођа тима на пројекту USAIDA-a, спец. епидемиологије др Драгана Радојичић помоћник директора за послове јавног здравља из области епидемиологије и микробиологије у Заводу за јавно здравље Шабац, др Драгослав Поповић председник Удружења за јавно здравље Србије и Александар Прица оснивач Асоцијације ДУГА.

Др Драгана Радојичић захвалила се на могућности да наша установа учествују у овом пројекту, и истакла да вакцинација представља основни стуб јавног здравља и најбољи изум који је медицина дала човечанству,  као и да је битно  да нађемо начин како ћемо да се обраћамо и јавности путем медија и својим пацијентима и како да их позовемо да врате веру у вакцинацију.

Др Стефан Мандић Рајчевић вођа тима на пројекту USAID истакао је да се пројекат MOMENTUM бави промоцијом вакцинације и здравих стилова живота и да за циљ има да обучи лекаре како да дају праве информације везане за имунизацију грађанима и да се омогући грађанима оно што је најбољи вид заштите против одређених заразних обољења.. Такође је истакао важност имунизације кроз цео животни век грађана, јер имунизација представља једну од најбољих инвестиција у јавно здравље. Нагласио је и важност вакцине против сезонског грипа, и начине како да се најбоље припремимо за јесењу сезону.

Александар Прица – оснивач Асоцијације ДУГА је говорио о активностима ове Асоцијације на нивоу  Округа када се говори о промовисању вакцинације и значају цивилног друштва у раду у заједници. Активности ове Асоцијације су усмерене на едукацију здравствених радника и радионице са пацијентима.Популацију пацијената чине труднице и одрасле особе које имају хроничне болести. Александар Прица је нагласио да Aсоцијација ДУГА као део цивилног сектора има добру сарадњу са пацијентима, и да веома важну улогу и у њиховом раду имају алати, упутства и приручници које су добили од тима пројекта MOMENTUM које користе у раду.

Др Драгослав Поповић – председник Удружења за јавно здравље Србије је рекао да вакцинација представља један од облика здравих стилова живота и да је веома важна без обзира да ли се ради о вакцини против Сovid-19 или другим вакцинама. Такође је нагласио да је веома важно заједничко учешће здравственог и цивилног сектора у промовисању вакцинације јер се на тај начи отвара већи број канала у комуникацији са пацијентима. Вакцинација је важна како за дечији узраст тако и за особе старијег узраста.

Сви учесници конференције су истакли велику важност представника медија у процесу промоције имунизације, и након одржане конференције наставили су размену искустава/сазнања у вези са вакцинацијом као радни део овог пројекта.

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs