Светски дан контрацепције

Светски дан контрацепције обележава се 26. септембра. Kампања је покренута 2007. године на светском нивоу, а циљ је да се истакне важност употребе различитих метода контрацепције и одговорног сексуалног понашања, као и да се омогући свим сексуално активним особама, посебно младима, адекаватна информисаност о њиховом сексуалном и репродуктивном здрављу.

-Планирање породице омогућава појединцима и паровима да планирају и остваре жељени број деце и да планирају време њиховог рађања и размак између порођаја. Планирање породице је, такође, питање сексуалних и репродуктивних права. Право на сексуално и репродуктивно здравље представља једно од основних људских права, које подразумева да је људима омогућено да остварују безбедне сексуалне односе на задовољство оба партнера, да не доживљавају принуду и насиље и да не страхују од сексуално преносивих инфекција и нежељене трудноће, као и да могу да контролишу плодност на начин који не изазива нежељене последице по њихово здравље, наводи се у саопштењу Завода за јавно здравље Шабац.

Светска здравствена организација (СЗО) се залаже за промоцију планирања породице и контрацепције. Због тога креирају смернице на основу доказано безбедне контрацепције и обезбеђивању људских права у програмима контрацепције.

-Савремене методе контрацепције обухватају комбиновану хормонску контрацепцију (у виду таблета, фластера, вагиналног прстена и депо-ињекција), прогестагенску хормонску контрацепцију (у виду таблета, вагиналног прстена, депо-ињекција и импланата), интраутерину контрацепцију (у виду интраутериних уложака са бакром и интраутериних система са левоноргестрелом), баријерну контрацепцију (у виду мушких и женских кондома, дијафрагми и цервикалних капа), спермициде, вољну стерилизацију жене и мушкарца и хитну контрацепцију. Традиционални методи контрацепције су: апстиненција, методи засновани на одређивању периода тзв. плодних дана (на основу мерења базалне температуре, календара менструације или карактеристика цервикалне слузи), метод прекинутог сношаја (coitusa interruptusa) и метод лактационе аменореје, наводи се у саопштењу.

Истараживања показују да становништво у Републици Србији претежно примењује традиционалне методе контрацепције. Међутим, због њихове недовољне ефикасности често долази до нежељених трудноћа и индукованих абортуса.

-Према резултатима последњег Истраживања здравља становништва Србије, две петине жена узраста од 15 до 49 година (40,4 одсто) које су биле сексуално активне у посматраном периоду користила је неко од савремених метода контрацепције. Савремене методе контрацепције су значајно мање користиле жене са нижим образовањем и жене из најсиромашнијих домаћинстава. У истој добној групи жена, проценат жена које су удате или живе у ванбрачној заједници које су користиле савремене методе контрацепције је мањи и износио је 34,8 одсто. Традиционалне методе контрацепције је користило 17,1 одсто жена узраста од 15 до 49 година. Од укупног броја жена узраста од 15 до 49 година 1,1 одсто је имало намерни прекид трудноће (0,9 одсто девојака узраста од 15 до 19 година). Намерни прекид трудноће је у већем проценту био заступљен код жена нижег образовања, стоји у подацима ЗЗЈЗ Шабац.

Према резултатима последњег Истраживања понашања у вези са здрављем деце школског узраста у Републици Србији, нешто мање од две трећине ученика првих разреда средње школе који су ступили у сексуалне односе је користило кондом, њих 54,5 одсто, док је 13,2 одсто као метод заштите приликом последњег односа користило пилуле за контрацепцију.

„Глас подриња“ Изворни текст доступан на линку

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs