Представљање резултата нашег рада и у Европском парламенту у Бриселу

Директор наше установе МСц. Др Бранко М. Вујковић,  учествовао је у завршној конференцији #АHEAD пројекта у Европском парламенту о неопходности препознавања медицинских пустиња, као и о могућностима за решавање проблема “дезертификације” здравствене заштите и том приликом изјавио:

 

  • На позив наших сарадника из Медијског едукативног центра и посланице Европског парламента Беатрис Ковази, учествовао сам у завршној конференцији #AHEAD пројекта, у Европском парламенту, о неопходности препознавања медицинских пустиња, као и о могућностима за решавање проблема “дезертификације” здравствене заштите.
  • Верујем да ће реорганизација примарне здравствене заштите коју је најавила Министарка здравља Проф. др Даница Грујичић решити бар четири петине свих проблема које имају наши корисници. Међутим, проблем медицинских пустиња није присутан само у Србији. Неколико региона ЕУ и земље кандидати суочавају се са неадекватним приступом здравственим услугама у одређеним локалитетима који се карактеришу све мањим бројем лекара, неадекватним саставом тимова здравствених радника и недовољним приступом дигиталним технологијама које би могле подржати ефикасније пружање здравствене заштите у заједници.
  • У наредном периоду спровешћемо велико истраживање дигиталне здравствене писмености корисника услуга примарне здравствене заштите на Мачванском округу, јер поред дигитализације здравствених услуга, морамо подићи и дигиталне компетенције како пацијената, тако и здравствених радника.
  • Хвала и Министарству информисања и телекомуникација које предано ради на томе да свако село у Србији до краја 2025 . године има могућност приступа интернету велике брзине, јер је то важан предуслов за телемедицину и борбу против медицинских пустиња, закључио је др Вујковић.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs