Стручни састанак на тему „Имунизација у Републици Србији“

Европска недеља имунизације 23-29. април

У оквиру обележавања Европске недеље имунизације 23-29.април 2023. године Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ 28. априла је организовао стручни састанак на тему „Имунизацијa у Републици Србији“. Састанку су присуствовали Координатори за имунизацију окружних завода за јавно здравље као и представници Центaра/одељења за промоцију здравља међу којима су били и представници Завода за јавно здравље Шабац. На састанку су говорили Проф. др Верица Јовановић, в.д.директора Института за јавно здравље Србије, која је дала уводну и поздравну реч, Јелена Јанковић, помоћница министра за јавно здравље и програмску здравствену заштиту при Министарству здравља Републике Србије, в.д. директора Института „Торлак“ Др Лука Драгачевић, др Љиљана Марковић Денић, епидемиолог, професор Медицинског факултета Универзитета у Београду, имунолог Душан Попадић са Медицинског факултета у Београду, Др Јелена Гудељ, начелник Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Србије др Владан Шапоњић, спец епидемиологије из Института за јавно здравље Србије, Др Марко Вељковић, спец епидемиологије из  Института за јавно здравље Србије

В.д.директора Института „Торлак“ Др Лука Драгачевић, је представио Институт „Торлак“ са посебним освртом и акцентом на Torvax Flu-тровалентну сплитовану инактивисану вакцину против грипа и истакао да  Институт „Торлак“ обезбеђује континуирану доступност вакцине Torvax Flu за потребе имунизације становништва Републике Србије у циљу превенције и очувања здравља становништва.  Др Јелена Јанковић, помоћник министра здравља је говорила о Програму обавезне и препоручене имунизације и истакла је значај промовисања вакцинације а посебно вакцину  домаће производње  Torvax Flu – тровалентну вакцину против грипа коју производи Институт „Торлак“.

На састанку је говорио и др Владан Шапоњић, спец епидемиологије из Института за јавно здравље Србије који је представио податке који се односе на вакцинацију против Covida-19 у Републици Србији. У периоду од 24.12.2020. године до 31.03.2023. године у Републици Србији дистрибуирано је 9.052,263 доза свих вакцина против Covida-19. Апликовано је  8.681,180 доза вакцина што представља (95,6% дистрибуираних). Највећи проценат апликованих 56,22% је Sinopharm  вакцина; 31,33% Pfizer/BioNTech; 8,99% Sputnik V, док остатак чине преостале вакцине. Највећи обухват пунолетне популације Србије  је вакцинисан првом дозом вакцине 55,89% док је V дозом вакцинисао само 0,11% становништва. Др Шапоњић је рекао да је обухват вакцинацијом против Covida-19 у старијим узрастним групама становништва задовољавајући док у млађим узрастним групама то није случај. Укупно посматрано хибридни имунитет је допринео постепеном смањивању утицаја епидемије – смањен је притисак на систем здравствене заштите, мања је учесталост хоспитализација и смртних исхода и поред високе учесталости болести због повећања контагиозности (омикрон таласи).

Др Марко Вељковић, спец епидемиологије из  Института за јавно здравље Србије је говорио о обавезној имунизацији у Републици Србији у 2021.и 2022. години. Највећи проценат вакцинисане деце у 2022. години је BCG вакцином 95,9% док је најмањи проценат PCV ревакцинација у 2 години и износи 75,9%. ММR вакцином у 2022. години вакцинисано је првом дозом 81,3% деце, док је другом дозом ММR вакцине пре уписа у основну школу  вакцинисано 89,5% деце. Обухват преко 95% популације ММR вакцином постигнут је само у Севернобанатском округу. Др Вељковић је истакао  да је драстичан пад вакцинацијом ММР вакцином у 2 години живота у 2022. години у односу 2003. години када је обухват износио близу 99%. Др Вељковић је изнео податак који се односи на вакцина против сезонског грипа у сезони 2022/2023.год  у оптицају су биле две вакцине Vaxigrip Tetra  које је дистрибуирано  373.360 доза  и  TorVaXFlu које је дистрибуирано 22.640 доза. Vaxigrip Tetra  вакцине је апликовано 300.505 доза док је TorVaXFlu вакцине апликовано 9.005 доза.

Састанку је присуствовала и  др Љиљана Марковић Денић, епидемиолог, професор Медицинског факултета Универзитета у Београду,члан комисије заспровођење имунизације у Репблици Србији која је говорила о националној студији о имунизацији против Covid-19 која се спроводи на  1.000 испитаника из 14 градова Србије. Студију је одобрила Влада Србије, носилац студије је Медицински факултет у Београду, учествује Институт за примену нуклеарне енергије, Инеп, ИЗЈЗ Србије  и домови здравља.Студија која се спроводи у Србији је део  велике студије коју спроводе 22 земље Европске Уније. Имунолог Душан Попадић са Медицинског факултета у Београду, је нагласио да је неоходно промовисање вакцинације против Covid-19 и вакцине Гардасил против ХПВ вируса.

Закључак састанка је да је неопходно  интезивирање  активности на промоцији имунизације у Републици Србији.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs