Со је неопходна за живот, али у превеликим количинама може озбиљно угрозити здравље. Просечна глобална потрошња соли износи 10,8 грама дневно – више него двоструко од препоруке Светске здравствене организације (5 г/дан). Одавно је доказано да прекомерна употреба соли подиже крвни притисак и повећава ризик од кардиоваскуларних болести, које су водећи узроци смртности широм света. Процењује се да је приближно два милиона смртних случајева годишње повезано искључиво са исхраном са високим садржајем соли.
Велики део соли коју уносимо у организам потиче из индустријски прерађене и паковане хране. Зато је неопходно деловање надлежних институција ради смањења нивоа соли у овим производима.
Током Светске недеље превенције прекомерне употребе соли подсећамо на штетне ефекте прекомерног уноса соли и скрећемо пажњу на често непотребно високе нивое соли у свакодневној исхрани. Уношење не више од 5 грама соли дневно може помоћи у смањењу крвног притиска и побољшању здравља срца.
Кампањом подстичемо јавност да направи једноставне промене у својим прехрамбеним и куповним навикама, уз примену пет једноставних корака за смањење уноса соли:
• Проверите етикете и бирајте намирнице са мање соли
• Користите зачине и биље уместо соли
• Бирајте производе са ниским или смањеним садржајем натријума
• Оцедите и исперите конзервирано поврће и пасуљ
• Једите углавном свежу, минимално прерађену храну
Смањење уноса соли је превентивна мера која је већ више од две деценије препозната као једна од најефикаснијих стратегија за унапређење јавног здравља широм света.
Извор: Salt Awareness Week; https://www.worldactiononsalt.com/awarenessweek/salt-awareness-week/