“Ретки су важни, ретки су снажни”

Поводом 28. фебруара Светског дана ретких болести данас је нa Тргу Шабачких жртава у Шапцу са почетком у 12 часова одржана заједничка акција обележавања овог датума у организацији Удружења „Да будемо сви једнаки“ из Шапца које окупља породице деце са сметњама у развоју и ретким болестима као и самохране родитеље, Локалне самоуправе Града Шапца, Завода за јавно здравље Шабац, Центра за социјални рад и Caritas-a. Присутнима су се обратили организатор и председник удружења „Да будемо сви једнаки„ Мина Мијаиловић, заменик градоначелника града Шапца Блажа Кнежевић, представник Завода за јавно здравље Шабац, др Ана Пајичић, спец соц. медицине, Јелена Милошевић, члан градског већа за социјалну политику и Мирољуб Николић директор Caritas-а.

Др Ана Пајичић је истакла да је Влада Републике Србије усвојила у децембру 2019. год Програм за ретке болести у Републици Србији, у циљу правовремене дијагностике, лечења и унапређења квалитета живота лица оболелих од ретких болести. Овај програм има за циљ побољшање превенције и дијагностике ретких болести, као и унапређење лечења, неге и социјалне заштите лица оболелих од ретких болести. Посматрајући период од једанаест година уназад, издвајања за ретке болести су сада 32 пута већа, односно буџет за ретке болести је преко 4 милијарде динара.
“Веома је значајан и рад на подизању свести, унапређењу знања и информисања о ретким болестима као и подршка Удружењу лица са ретким болестима. Иако су ретке, ове болести нису невидљиве, закључила је др Пајичић.
Манифестација је имала музички програм и традиционално осликавање лица у три боје у знак подршке особама са ретким болестима. Манифестацију су подржали и Медицинска школа „Др Андра Јовановић” Шабац, Канцеларија за младе града Шапца, ОШ „Свет Сава“, удружење „Живимо заједно“.
Удружење за помоћ особама са сметњама у развоју, самохраним и самосталним родитељима „Да будемо сви једнаки“, доделио је захвалнице свим учесницама манифестације.

 

 

 

 

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs