S A O P Š T E Nj E Z A J A V N O S T

u vezi nestašice kombinovanih petovalentnih vakcina i

održavanja kontinuiteta u sprovođenju imunizacije

 

Beograd, 3. april 2014. godine

.

Usled nestašice kombinovanih  petovalentnih  vakcina Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“  informiše javnost da deca koja su na zahtev roditelja ili preporuku zdravstvenih radnika vakcinaciju započela kombinovanim petovalentnim vakcinama, istu mogu nastaviti vakcinama koje predviđa Pravilnik o imunizaciji i načinu zaštite lekovima odnosno vakcinama koje se nalaze u zdravstvenim ustanovama koje sprovode imunizaciju (domovi zdravlja). Ove vakcine nabavljene su centralizovanim putem, registrovane su od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS)  a svaka serija poseduje sertifikat analize koji se dostavlja IJZS pre distribucije.

Ovim ni na koji način neće biti ugroženo zdravlje i bezbednost dece i nema razloga za uznemirenost roditelja. Nadzor nad sprovođenjem imunizacije ovim vakcinama odnosno poštovanjem svih principa bezbedne imunizacije sprovode instituti i zavodi za javno zdravlje.

Skrećemo pažnju da deca treba da budu pravovremeno i potpuno vakcinisana odnosno da prime predviđene doze vakcina u određenom uzrastu jer samo tako mogu imati adekvatnu zaštitu u periodu kada su najosetljivija na pojedine uzročnike zaraznih bolesti, što im i ove vakcine omogućuju.

Imunizacijom se na najefikasniji način sprečavaju zarazne bolesti odnosno redukuju komplikacije, bolničko lečenje, trajna oštećenja i smrtni ishodi koji su mogući u slučaju obolevanja nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece.

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs