16. октобар Светски дан хране

„Наше акције наша су будућност”

Светски дан хране један је од најважнијих датума у Календару јавног здравља.
Обележава се већ три деценије, у преко 150 земаља света. За датум његовог
обележавања, 16. октобар, симболично је узет дан када је основана Светска
организација за храну и пољопривреду (Food and Agriculture Organisation – FAO). Ова
агенција основана је давне 1945. године, непосредно по окончању Другог светског
рата, са циљем да подржи, обједини и појача тадашње напоре свих земаља да што
брже, и ефикасније превазиђу кризу изазвану разорним последицама рата. Тема
овогодишњег Светског дана хране остаје иста као и прошле године – „Наше акције
наша су будућност”, чиме нас све позива на буђење личне одговорности и подизање
колективне свести, подстиче на активизам и солидарност према ближњима. Други по
реду Светски дан хране обежава се у условима пандемије, која, поред осталих, има
несагледиве последице и у области доступности и безбедности хране.
Пандемија COVID-19 покренула је економски суноврат глобалних размера. Таква
ситуација неминовно води до тога да би, на већ постојећих 690 милиона гладних у
свету, у долазећем периоду могло доћи нових 100 милиона људи. Такође, процењује се
да чак око 3 милијарде људи није у позицији да себи обезбеди довољне количине
здраве хране, а да око 10% светске популације користи храну која не задовољава
основне критеријуме безбедности – храну која је загађена бактеријама, вирусима,
паразитима или хемикалијама. С друге стране, актуелна пандемија није потиснула неке
друге, старе и познате проблеме, такође пандемијских размера. Насупрот стотинама
милиона гладних, у свету и даље скоро 2 милијарде људи има прекомерну тежину или
је гојазно. Чак и то није само јавноздравствени проблем. Процењује се, наиме, да ће до

  1. године трошкови лечења повезани са прекомерном ухрањеношћу износити око
    1,3 трилиона годишње.
    Сви ми, можемо бити носиоци промена у системима производње хране.
    Ево неколико савета:
     Увек треба бирати разноврсне свеже намирнице уместо високообрађених.
     2021. се обележава као година воћа и поврћа. Још један разлог да се конзумира што
    више свежих намирница. Успут можемо сазнати и понешто о нашим аутохтоним
    сортама.
     Можемо обогатити своју исхрану протеинима из биљака, нпр. из коштуњавог воћа
    или махунарки. Ове намирнице су значајно јефтиније од животињских протеина, а
    притом су и неупоредиво мање шкодљиве по нашу планету.
     Важно је добро испланирати сваку куповину намирница и припрему хране – тако се
    предупређује стварање вишкова, спречава се пропадање и бацање хране.
     Увек када за то постоји могућност, треба бирати мале произвођаче хране који су
    посвећени принципима одрживог развоја.

 Свако може бити промотер здравих принципа исхране – у својој породици, окружењу.
Здравствено-промотивне активности које се реализују поводом обележавања Октобра –
месеца правилне исхране и Светског дана хране, уобичајено су усмерене ка
најмлађима – њима се тада пружа прилика да поруке о значају правилне исхране за
здрав живот, пренесу на њима својствен начин – бојом, обликом, речима.
Ни ове године не изостаје традиционални ликовни и литерарни конкурс намењен
предшколцима и ученицима основних школа, на тему „Бирам паметније, храним се
здравије“. Конкурс је објављен у „Просветном прегледу“, а расписује га Институт за
јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, док га на регионалном нивоу, са школама
и предшколским установама, спроводи мрежа института и завода за јавно здравље.
Извор: World Food Day 2021;www.fao.org/brussels/news/detail/en/c/1416785/

Copyright © Завод за јавно здравље

tik tok logo sm

Завод за јавно здравље – Шабац
Адреса: Јована Цвијића 1
Тел. 015/ 300-550

ПИБ: 1000-82-545
kabinet@zjz.org.rs